Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Se jo še spomnite? Mediteranska ženska, ki jo je mati narava temu primerno obdarila

Deli na:
Se jo še spomnite? Mediteranska ženska, ki jo je mati narava temu primerno obdarila

Italijanska lahka glasba ima zelo dolgo in bogato tradicijo. Ko govorimo o popevkah, seveda najprej vsi pomislijo na San Remo. A daleč od tega, da bi bilo mestece v Liguriji začetek in konec italijanske popevke.

V zapisu smo izbrali imena sedmih pevcev in pevk, ki so prerasli domače okvire in postali svetovne zvezde. Povedati je treba, da smo se posvetili pop glasbi osemdesetih in devetdesetih let. Izjema pri tem je najbrž samo Zucchero, ki je po naravi bluesman.

Italijanski pevci so bili na mednarodni ravni zelo uspešni že v petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih. Med temi so najbolj znani Domenico Modugno, Adriano Celentano, Mina in Lucio Battisti. No, tukaj boste našli še kasnejše pevce, ki so oblikovale prepoznavnost italijanske glasbe v svetu. Gre tudi za nekoliko bizarne ustvarjalce , ki pa so z intuicijo in razumevanjem glasbe pravočasno skočili na »zgodovinski vlak«, ki je peljal mimo.

Sabrina Salerno

leto rojstva: 1968

žanr: ital disko

ustvarjanje: od leta 1986

izdane plošče: 10

prodane plošče: 20 milijonov

Pri tem imenu se bodo mlajši bralci in bralke (mislim na tiste, ki so rojeni v drugi polovici osemdesetih let in kasneje) spraševali, o kom govorimo. Odgovor lahko najdejo pri nekoliko starejših vrstnikih, predvsem pri fantih. Kdor se je rodil v sedemdesetih in je v drugi polovici osemdesetih preživljal najburnejše obdobje najstništva, gotovo ni prezrl pesmi Boys ... Natančneje, pesem je morda že prezrl, videospota pa gotovo ne. Ko so bile kakršnekoli erotične vsebine zaradi odsotnosti temu namenjenih internetnih portalov težje dosegljive, je bil videospot Sabrine Salerno, ki je postal pravi evropski in svetovni hit, vir številnih (nočnih) fantazij za vse odraščajoče fante najbrž tudi za številne moške). Da ne bo pomote, gre za videospot, ki bi ga danes označili za dokaj nedolžnega. Sabrina Salerno, ki je bila ob objavi videospota leta 1987 stara 20 let, svojo pesem poje v bazenu v belem bikiniju. V ospredje seveda stopajo, bolj kot sama pesem, njene zelo opazne obline. Sabrina Salerno je, če naj jo tako označimo, prava mediteranska ženska: mati narava jo je temu primerno obdarila. V videospotu, ki mu Salernova dolguje mednarodno prepoznavnost, so te obline primerno ovrednotene z belim bikinijem, ki učinkuje nekako v slogu tekmovanj »wet t-shirt contest«. Drugo je temu nekako podrejeno.

Salernova se je na italijanski in mednarodni sceni predstavila kot zastopnica italijanskega pop dance žanra. Če bi iskali ustrezno primerjavo na mednarodni ravni, bi lahko v Sabrini Salerno našli takratni Madonnin slog. Boys, ki je kot singel izšel leta 1987, je žanrsko na primer podoben Madonnini uspešnici La Isla Bonita, ki je samo leto starejša. V njem je mogoče prepoznati najznačilnejše lastnosti dance in pop glasbe s poletnimi hiti, ki so jih nato vrteli v vseh najpopularnejših diskotekah od Ibize do Riminija. Sabrina Salerno se je predstavljala kot pevka, hkrati pa je bila izrazit seks simbol in ta vidik spretno izkoriščala. Na enem od koncertov v Španiji, ki ga je v živo predvajala televizija, je tako delno razkrila bujno oprsje, s čimer si je dokončno »priborila« status seksi zvezdnice. Z njenimi uspehi je izrazito prišel v ospredje žanr ital disko.

Salernova je ob koncu osemdesetih prevladovala na številnih glasbenih lestvicah. Plošča Sabrina iz leta 1987 je bila na britanskih lestvicah tretja po prodaji. Pred njo sta bila samo Michael Jackson in Madonna. Precejšnji uspeh je ob že omenjeni pesmi Boys imel tudi singel Hot Girl. Že v naslednjem letu 1988 je izšla še druga plošča, ki je posegla v evropski vrh, SuperSabrina. V devetdesetih se je Sabrina Salerno usmerila v televizijsko in filmsko kariero. Nastopila je v številnih italijanskih komedijah in se glasbi ponovno približala šele po letu 2000. Takrat je namreč na Apeninskem polotoku ital disko doživljal novo mladost. Od leta 2010 se ponovno občasno pojavlja na odrih in v snemalnih studiih.

VEČ V REPORTER MAGAZINU, KI JE NA VOLJO PRI PRODAJALCIH ČASOPISOV