Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Šarapova že izgublja milijone, sponzorji ji obračajo hrbet

Deli na:
Šarapova že izgublja milijone, sponzorji ji obračajo hrbet

Foto: Nike

Ruska teniška super zvezdnica Marija Šarapova, ki je objavila, da je v Melbournu padla na dopinškem testu, je nemudoma po pretresljivi izpovedi padla v nemilost pri dolgoletnih pokroviteljih. Sodelovanje sta že preklicala ameriški globalni proizvajalec športne opreme Nike in švicarski proizvajalec prestižnih ur Tag Heuer.

Nike je sporočil, da začasno prekinja poslovno sodelovanje s Šarapovo po razkritju, da je uporabljala v športu prepovedane snovi. "Z veliko žalostjo in presenečenjem spremljamo razvoj dogodkov in novice, povezane z Marijo Šarapovo. Odločili smo se, da začasno prekinemo naše sodelovanje s Šarapovo, dokler traja preiskava," so v uradni izjavi za javnost sporočili predstavnike družbe Nike.

Osemindvajsetletna Šarapova, ena izmed najbolje plačanih športnic na svetu, je po razkritju, da je v zadnjih desetih letih jemala po novem v športu prepovedano zdravilo meldonium, ki se ga uporablja za zdravljene ishemične bolezni srca in preventivo pri sladkorni bolezni, padla v nemilost tudi pri švicarskem proizvajalcu prestižnih moških in ženskih ročnih ur Tag Heuer. Iz podjetja so sporočili, da s Šarapovo ne nameravajo več sodelovati: "Upoštevajoč trenuten položaj smo se odločili, da bomo z Mario Šarapovo prekinili pogajanja o obnovitvi pogodbe o sodelovanju, pogodba je potekla 31. decembra 2015."

Zdravilo, ki ga izdelujejo v Latviji, je Svetovna protidopinška agencija vzela pod drobnogled, potem ko je prišla na sled razkritjem, da bi lahko to zdravilo pomagalo pri hitrejši regeneraciji športnikov, torej bi lahko učinkovine v tem zdravilu pomagale pri povečanju vzdržljivosti športnikov v vzdržljivostnih športih zaradi stimulativnega učinka na krvni obtok in s tem hitrejšo prekrvavitev telesa. Od 1. januarja je zato omenjena snov na prepovedanem seznamu v športu nedovoljenih snovi oziroma poživil. S čimer pa zvezdnica ni bila seznanjena oziroma tega ni vedela, kot je zatrdila v svoji obrambi.

Šarapova je v ponedeljek na izredni novinarski konferenci v Los Angelesu razkrila, da je zadnjih deset let zaradi zdravstvenih težav jemala zdravilo meldonium, ki je šele od 1. januarja letos dodano na seznam prepovedanih substanc. Rusinja je v bogati karieri osvojila pet turnirjev za grand slam (Melbourne 2008, Roland Garros 2012 in 2014, Wimbledon 2004 in New York 2006).

Šarapova je le v minulem letu z donosnimi sponzorskimi pogodbami o trženju svojega imena in priimka in podobe zaslužila več kot 20,8 milijona evrov. Leta 2014 je denimo z nagradami ob turnirskih zmagah in ostalih uspehih na igriščih zaslužila več kot šest milijonov evrov.

Vrednost osemletne pogodbe Šarapove z Nikom znaša več kot 63 milijonov evrov, ob tem pa ima ruska zvezdnica, ki že skorajda vse svoje življenje živi in trenira v Združenih državah še petletno pogodbo s proizvajalcem ustekleničene vode Evian, delom francoske skupine Danone, ter triletno pogodbo z nemškim proizvajalcem športnih avtomobilov Porschejem, ki se je odločil, da bo začasno odpovedal vse promocijske dogodke s teniško zvezdnico. Šarapova ima prav tako svojo linijo sladkarij Sugarpova.