zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Velemojstrica Laura Unuk: Obožujem, ko zmedem nasprotnike

Deli na:
Velemojstrica Laura Unuk: Obožujem, ko zmedem nasprotnike

Šahistka Laura Unuk - Foto: osebni arhiv Laure Unuk

V svet šaha je Laura Unuk stopila pri devetih letih in v njem se je v trenutku počutila zelo posebno, saj tako nadobudnih igralk ni bilo veliko. Nasprotniku na drugi strani šahovnice, ki si je morda mislil, le kaj tale punčka sploh kaj zna, je hitro pokazala, da za svoja mlada leta vendarle nekaj zna.

Sicer pa, kot pove velemojstrica Laura Unuk, v šahu ni pomembno, ali si dekle ali fant, star devet ali devetdeset let, ker gre za miselni šport in znanje, ki ga imaš in pokažeš. Doslej je že dvakrat dosegla svetovni vrh, kar dvakrat je bila svetovna mladinska prvakinja, je tudi ženska velemojstrica, kar je najvišji naziv, ki ga ženska lahko doseže v šahu. Za naslov moškega mednarodnega mojstra ji zdaj manjka le 25 točk.


V intervju za Reporter smo jo povprašali, ali si je ogledala serijo The Queen's Gambit, ki je poživila zanimanje javnosti za šah. Laura, ki doslej ni zamudila nobenega nadaljevanja serije, je povedala, s kakšno pomočjo je ustvarjalcem serije uspelo prikazati zaigrane partije tako zelo realistično. Izvedeli smo še, kako je Laura razumela ravnanje glavne junakinje serije Beth med igranjem partij in kaj se ji je zgodilo v Durbanu v Južnoafriški republiki, kjer je osvojila naslov svetovne mladinske prvakinje.

Laura je pojasnila, na kakšen način je letos potekala šahovska olimpijada prek spleta in kje prihaja do goljufij. S šahistkami Tejo Vidic in Laro Janželj je med korono ustvarila kanal Checkitas na platformi Twitch. Ali so takšne spletne platforme lahko potencialna karierna pot, kajti najbolj popularni twitch streamerji so zvezdniki, milijonarji? In kakšne so razlike med svetovno prvakinjo ter žensko velemojstrico. Ali se ob takšnih nazivih lahko začneš profesionalno ukvarjati s šahom?

Kako je opisala mladega velemojstra Magnusa Carlsena, trenutno v svetu najbolj posebnega šahista, ter kakšno je njeno mnenje o svetovno znanih šahistkah Madžarki Judi Polgar in Bolgarki Antonieti Stefanovni?



Ali je Laura, glede na to, da je kot šolarka trenirala boks, kdaj doživela na turnirjih kombinacijo boksa in šaha, kar je mogoče videti v Franciji in Nemčiji?

Kaj vse ji je ponujeno kot vrhunski športnici in kako sprejema poraze?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24