Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

S kvalifikacijami v Planici začetek finala svetovnega pokala

Deli na:
S kvalifikacijami v Planici začetek finala svetovnega pokala

Foto: Bobo

Z današnjimi kvalifikacijami se bo začel finale svetovnega pokala v smučarskih skokih na letalnici v Planici; Slovenijo bo zastopalo 13 slovenskih skakalcev.

Glavni slovenski trener Goran Janus je ocenil, da bi se lahko sedmerica, osmerica uvrstila na petkovo tekmo.

Ob devetih se bo danes začela prva serija uradnega treninga, uro pozneje druga, ob 11. uri pa bodo na programu kvalifikacije. Nastopili bodo bratje Domen, Peter in Cene Prevc, Jurij Tepeš, Anže Semenič, Jernej Damjan, Anže Lanišek, Nejc Dežman, Tilen Bartol, Jaka Hvala, Rok Justin, Matjaž Pungertar in Miran Zupančič.


Slovenski skakalci so od leta 2012, ko je zmagal Robert Kranjec, ki je na rehabilitaciji po poškodbi, vsako leto slavili vsaj na eni posamični tekmi v Planici. Leta 2013 je bil uspešen Tepeš, leta 2014 Peter Prevc, ki je zmagal tudi naslednje leto, na drugi tekmi pa je bil uspešen Tepeš. Lani je na vseh treh tekmah zmaga ostala doma; poleg Kranjca je slavil tudi Peter Prevc in s tem kronal izjemno sezono, v kateri je v rekordni zimi osvojil vse, kar je bilo mogoče osvojiti na čelu z velikim kristalnim globusom.

V tej sezoni se bosta za skupno zmago v pokalu spopadla ta čas vodilni Avstrijec Stefan Kraft in Poljak Kamil Stoch, med njima je zgolj 31 točk razlike. Šesti je 17-letni Domen Prevc, po zanj daleč najuspešnejši sezoni pa za tretjeuvrščenim Norvežanom Danielom Andreem Tandejem zaostaja že za nedosegljivih 243 točk. Peter Prevc je deseti, v posebnem točkovanju poletov pa s 180 točkami četrti; vodi Kraft (245) pred Stochom (189) in Nemcem Andreasom Wellingerjem (173).

"Stoch se je že boril za globus, Kraft pa je v Vikersundu pokazal šibkost in nekaj skokov ni opravil tako kot na prejšnjih tekmah. Zna se tudi spočiti in ta čas je v zraku veliko boljši kot Stoch, tako da bi se bolj nagnil na njegovo stran. Za oba bo Planica zelo stresna, sam vem, kako je to. Ocenjujem tudi, da bom zelo težko prišel do malega globusa, glede na to, kako letijo Noriaki Kasai, Stoch in Kraft. Tudi če bi zmagal, oni ne bodo tako zelo zaostali," je ocenil Peter Prevc.