Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ruski olimpijski komite podprl pot ruskih športnikov v Pyeongchang

Deli na:
Ruski olimpijski komite podprl pot ruskih športnikov v Pyeongchang

Foto: Reuters

Ruski olimpijski komite se je danes odločil podpreti pot ruskih športnikov na zimske olimpijske igre v Pyeongchang. Kot je sporočili po seji t.i. olimpijskega kongresa v Moskvi, bo komite podprl športnike, ki se bodo odločili tekmovati na igrah pod olimpijsko zastavo, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Odločitev je bila sprejeta na najvišjem organu odločanja ruskega olimpijskega komiteja, ki je tako pustil prosto pot športnikom, da se odločijo o sodelovanju na igrah pod omejitvami Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Ta je prejšnji teden Rusiji zaradi sistemskega dopinga prepovedal nastop v Pyeongchangu.

V skladu z odločitvijo Moka 5. decembra bodo na igrah lahko nastopali le tisti ruski športniki, ki bodo izpolnili stroga merila glede zlorabe prepovedanih sredstev, pa še to le pod olimpijsko zastavo oziroma nevtralnim statusom.

Odločitev je sprva sprožila val ogorčenja v Rusiji in ugibanja o morebitnem bojkotu iger, ki bodo potekale od 9. do 25. februarja 2018. Izjave ruskih predstavnikov v zadnjih dneh so to skrajno možnost sicer izključile.

Ruski olimpijski komite je tako danes sporočil, da bo nudil pomoč vsem ruskim športnikom, ki se bodo odločili za pot v Pyeongchang. Že v petek naj bi se tako njeni predstavniki srečali s predstavniki Moka, da se dogovorijo o podrobnostih udeležbe ruskih športnikov pod olimpijsko zastavo.

"Naši strokovnjaki bodo odpotovali v Lozano 15. decembra, da se pogovorimo o odprtih vprašanjih," je po današnjem sestanku dejal predsednik ruskega olimpijskega komiteja Aleksander Žukov. Po njegovem je med glavnimi odprtimi vprašanji seznam imen športnikov, ki jim bo nastop dovoljen.

Kot je sporočil Žukov, bi lahko za nastop na igrah bilo upravičenih več kot 200 športnikov. Obenem je poudaril, da je še prehitro govoriti o končnem številu ruskih potnikov v Pyeongchang, ker bo o tem odločal Mok. Najpomembneje za Rusijo je, da bodo lahko na igrah nastopili njeni najboljši športniki, je dodal.

Že v ponedeljek je vodja odbora za vrhunski šport pri ruskem olimpijskem komiteju Sofija Velikaja sporočila, da so se vsi ruski športniki odločili za udeležbo na zimskih olimpijskih igrah.

Ruski minister za šport Pavel Kolobkov je po današnjem zasedanju sporočil, da bodo ruski športniki nadaljevali priprave po ustaljenem načrtu. "Vsi športniki, ne glede nato, ali bodo na koncu sodelovali na olimpijskih igrah ali ne, bodo prejeli močno podporo ruskega ministrstva za šport, tako na pravnem področju kot tudi finančno in moralno," je dejal.

Odločitev o udeležbi ruskih športnikov pod olimpijsko zastavo je po poročanju Tassa podprl tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je že dan po suspenzu Moka izjavil, da se bodo lahko ruski športniki prosto odločali o tem ali bodo tekmovali pod olimpijsko zastavo.