Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ruski evrovizijski predstavnici so prepovedali vstop v Ukrajino

Deli na:
Ruski evrovizijski predstavnici so prepovedali vstop v Ukrajino

Foto: Eurovision.tv

Ukrajina je prepovedala nastop ruske predstavnice Julije Samoilove na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki ga bo gostila maja v Kijevu.

Razlog je pevkin nastop na poletnem koncertu leta 2015 na območju Krima, ki ga je Ukrajini zasegla Rusija, je sporočilo Ukrajinske varnostne službe povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Juliji Samoilovi je Ukrajinska varnostna služba za tri leta prepovedala vstop v državo. Kot je pojasnila predstavnica varnostne službe Olena Gitljanska, so odločitev sprejeli zdaj, kot razlog pa je navedla kršitev ukrajinske zakonodaje.

Sedemindvajsetletna pevka, ki je od otroštva na invalidskem vozičku, je med drugim leta 2014 nastopila na zimskih paraolimpijskih igrah v Sočiju, junija 2015 pa na gala koncertu na Krimu, katerega cilj je bil popularizirati šport.


Letošnje sodelovanje Rusije v Kijevu je prežeto s političnimi napetostmi glede na to, da nekdanji sovjetski sosedi nista v dobrih odnosih, odkar si je Moskva marca leta 2014 priključila Krim.

Ukrajina razume izbiro Julije Samoilove za rusko predstavnico kot provokacijo, Rusija pa vztraja pri trditvi, da nasprotuje t.i. politizaciji tekmovanja, še piše AFP.

Ruska izbranka z balado Flame is Burning je že nekaj časa sprožala polemike zaradi omenjenega nastopa. Rusija je z odločitvijo o tem, koga bo poslala v ukrajinsko prestolnico, odlašala do zadnjega, s tem pa sprožala medijska ugibanja o tem, da bi se iz tekmovanja lahko tudi umaknila iz bojazni po protestih, je pisala AFP.

Pevka doslej ni verjela, da bi lahko bil nastop izpred dveh let težava, njeno sodelovanje pa je v Ukrajini sprožilo nekaj ostrih kritik. Aktivist in novinar, krimski Tatar Ajder Muždabaev, je na Facebooku zapisal, da jo Rusija uporablja kot "človeško bombo" in "propagandno orodje". Politični analitik Taras Berezovec pa je presodil, da bi prepoved nastopa bila "edina pravilna in zakonita odločitev".