favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Razstava "Nič drugačne mame" Reporterjevega fotografa Primoža Lavreta

Deli na:
Razstava "Nič drugačne mame" Reporterjevega fotografa Primoža Lavreta

Foto: Primož Lavre

Ob mednarodnem materinskem dnevu je bila v Državnem zboru od 20. do 24. marca na ogled razstava »Nič drugačne mame" Reporterjevega fotografa Primoža Lavreta.

Razstavo je v sklopu vsebin Družinskega centra Sonček pripravila Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije – Sonček, razstavljenih pa je 20 fotografij "nič drugačnih mam" otrok s posebnimi potrebami, ki se vsaka s svojo zgodbo zavzemajo za odprto in vključujočo se družbo, ki ne odvrača pogledov.

Tako kot vse mame so "srečne, zaskrbljene, razigrane in otožne, glasne in tihe, hude in ponosne ter si za svoje otroke, tako kot vse mame, želijo najboljše". Razstava pa ne opozarja le na potrebo po širšem družbenem sprejemanju drugačnosti, ampak tudi konkretnejših sistemskih rešitvah, kot so zgodnja obravnava otrok s posebnimi potrebami, podpora družinam v vseh življenjskih obdobjih in zagotavljanje boljše dolgotrajne oskrbe odraslih invalidnih oseb.



Zaključna prireditev razstave je bila v petek v preddverju velike dvorane, zbrane pa je nagovoritl tudi predsednik DZ Milan Brglez. ". Fotografije, ki so nas spremljale v tednu, ki se počasi izteka, nas namreč jasno in nedvoumno nagovarjajo in opominjajo. Nagovarjajo nas, da so vsi otroci, ne glede na barvo las in barvo oči, ne glede na njihov izgled in ne glede na njihove takšne in drugačne sposobnosti, enostavno otroci. In da so tudi njihove mame, čeprav morda bolj obremenjene, vendarle popolnoma enake mame, enake vsem ostalim mamam," je dejal Brglez. Na dogodku sta nastopila Nina Pušlar in Matjaž Robavs, povezoval pa ga je Damjan Kolovrat.

Primož Lavre je od leta 2008 urednik fotografije pri Reporterju, pred tem pa je kot fotograf in urednik delal za različne publikacije. Bil je sodelavec Unicefa na misijah v Albaniji, Burkini Faso in Centralno Afriški Republiki, pa uradni fotograf nekdanjega predsednika republike Janeza Drnovška in Vlade RS v okviru predsedovanja Svetu EU. Je prejemnik Častnega priznanja Boruta Meška (2012), ki ga podeljuje Združenje novinarjev in publicistov. Je tudi oče hčerke Lize, ki ima cerebralno paralizo.