Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Razglasili bodo letošnje Prešernove nagrajence

Deli na:
Razglasili bodo letošnje Prešernove nagrajence

Prešernovi nagrajenci 2016. - Foto: Bobo

Predsednik Vinko Möderndorfer in člani upravnega odbora Prešernovega sklada bodo danes v Moderni galeriji razglasili letošnje dobitnike Prešernovih nagrad.

Na novinarski konferenci bodo predstavili tudi nov upravni odbor sklada, minister Tone Peršak pa bo spregovoril o osnutku predloga zakona o Prešernovi nagradi.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Prešernove nagrade prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico.

Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih dveh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice, piše na spletni strani sklada.


Lani sta Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejela humorist in satirik Tone Partljič in poleti preminuli skladatelj Ivo Petrić, nagrade Prešernovega sklada pa skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi, režiser Janusz Kica, slikar Aleksij Kobal, pesnica Cvetka Lipuš, kiparka Mojca Smerdu ter igralka, plesalka in performerka Katarina Stegnar.

Zadnjih nekaj let so prejemnike Prešernovih nagrad razglasili na podelitvi, ki je praviloma 7. februarja, dan pred državnim kulturnim praznikom, posvečenemu pesniku Francetu Prešernu, po katerem so nagrade poimenovane. Za letos so na skladu napovedali, da bodo nagrajenci znani v tem tednu.

Na današnji novinarski konferenci bodo predstavili člane novega upravnega odbora in strokovnih komisij ter njihove načrte za štiriletni mandat, v družbi režiserke Nede R. Bric pa razgrnili načrte za letošnjo Prešernovo proslavo 7. februarja.

Razglasitve Prešernovih nagrajencev se bo udeležil minister za kulturo Peršak, saj bo beseda tekla tudi o osnutku predloga zakona o Prešernovi nagradi, ki je do 8. februarja v javni razpravi.