900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Princ Charles in Camilla na balkanski turneji

Deli na:
Princ Charles in Camilla na balkanski turneji

Foto: Getty Images

Britanski prestolonaslednik princ Charles in njegova soproga Camilla sta danes v Zagrebu začela večdnevno turnejo po državah jugovzhodne Evrope. Poleg Hrvaške bosta obiskala Srbijo, Črno goro in Kosovo. V Zagrebu je visoka gosta najprej sprejela njuna gostiteljica, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar-Kitarovićeva je skupaj s soprogom Jakovom Kitarovićem britanski par sprejela na Pantovčaku z najvišjimi državnimi častmi. Gostoma bo med drugim podarila umetniško sliko in vina iz Iloka, ki so jih pili ob kronanju Charlesove matere, britanske kraljice Elizabete II. leta 1952, so napovedali hrvaški mediji.

Dvodnevni obisk britanskega prestolonaslednika in njegove soproge na Hrvaškem je osredotočen na krepitev političnih odnosov med državama in povezovanje njunih državljanov, je pred obiskom napovedal odpravnik poslov na britanskem veleposlaništvu v Zagrebu Ian Cliff.

Pojasnil je, da gre za pomemben obisk, čeprav v ospredju pogovorov ne bodo aktualna politična vprašanja, kot je prihajajoči referendum o izstopu Velike Britanije iz EU, ampak področja, na katera se osredotočata gosta. Pri Charlesu so to izobraževanje mladih, trajnostni razvoj, varstvo okolja in medverski dialog, je pa tudi ljubitelj arhitekture in zdrave hrane.

Vojvodinja Camilla je medtem znana kot oseba, ki skrbi za pomoč žrtvam spolnega nasilja ter podpira več zdravstvenih kampanj in različnih skladov. Predvideno je njeno srečanje z ženskami, ki so bile žrtve posilstev med vojno na Hrvaškem.

V Zagrebu se bosta gosta danes srečala še s hrvaškim premierjem Tihomirjem Oreškovićem in njegovo soprogo Sanjo Orešković. Po krajšem sprehodu po centru mesta si bosta ogledala poslopje Banskih dvorov, ki je bilo zgrajeno v 18. stoletju, obnovili pa so ga po raketnem napadu letal JLA jeseni 1991.

Predviden je tudi njun obisk hrvaškega narodnega gledališča (HNK), kjer bodo obeležili 400. obletnico smrti znamenitega angleškega dramatika Williama Shakespeara. Na Pantovčaku medtem pripravljajo svečano večerjo, na kateri vabijo več deset predstavnikov hrvaškega javnega življenja. Predsednik SDP Zoran Milanović, ki je bil tudi vabljen, naj bi se opravičil zaradi drugih obveznosti.

V torek bosta imela nato 67-letni Charles in 68-letna Camilla več srečanj v Osijeku, kjer je bil rojen pradedek kraljice Elizabete II. Medtem ko bo princ obiskal narodni park Kopački rit, se bo vojvodinja mudila v kobilarni lipicancev Ivandvor v bližnjem Đakovu, ki jo je leta 1952 obiskala tudi Elizabeta II.

Princ Charles je sicer Hrvaško obiskal že štirikrat - prvič še v času bivše Jugoslavije in njenega predsednika Josipa Broza Tita, nazadnje pa leta 1996.

Za pokrivanje visokega obiska na Hrvaškem je akreditiranih nekaj manj kot 200 novinarjev.

Po obisku Hrvaške bo par do 19. marca nadaljeval svojo pot po balkanskih državah, in sicer najprej v Beogradu, nato pa v Črni gori in na Kosovu.