šarac Odkrito.si

Miki Šarac in skrivnostna svetlolaska

transavia, letalo Svet24.si

Začelo se je s prdenjem, končalo z zasilnim ...

okostnjak Svet24.si

Tedenski horoskop: stari in sveži okostnjaki vse ...

denar, pokojnine Svet24.si

Konec varčevalnih ukrepov za pokojnine

ženske spodnje hlače Najstnica.si

Skrivnost razkrita: Temu služi žepek na ...

Artur Štern Njena.si

Artur Štern se vrača!

tina maze2 Njena.si

Podrobnosti poroda Tine Maze

Magazin

Pri Luksorju odkrili grobnico sodnika izpred več kot 3500 let

Deli na:
Pri Luksorju odkrili grobnico sodnika izpred več kot 3500 let

Foto: Profimedia

Egiptovski arheologi so v bližini Luksorja na jugu Egipta odkrili antično grobnico, stari več kot 3500 let, v njej pa osem mumij.

Ob mumijah so našli še pisane lesene sarkofage in več kot tisoč pogrebnih figuric. Kot so ocenil v Kairu, gre za pomembno odkrije.

"Tam je deset krst in osem mumij. Izkopavanja potekajo," je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil vodja arheološke skupine Mostafa Vaziri.

Grobnico iz časov 18. dinastije so odkrili v bližini slovite Doline kraljev. Pripadala je članu plemstva z imenom Userhat, ki je bil mestni sodnik, je sporočilo pristojno ministrstvo.

Kot so še pojasnili, so grobnico enkrat že odprli, in sicer v času 21. dinastije pred približno 3000 leti, da bi dodali še več mumij, ki so jih takrat želeli zaščiti pred roparji grobnic.

Znotraj grobnice so arheologi med drugim odkrili sarkofage, okrašene z umetelnimi risbami v rdečem, modrem, črnem, zelenem in rumenem ter okrašene z izrezljanimi smrtnimi maskami. Odkrili so tudi oranžne in zelene glinene lonce ter več kot tisoč kipcev ušabti. Slednje so v antičnem Egiptu pogosto pokopavali skupaj z umrlimi; njihov namen je bil, da bi pokojniku v posmrtnem življenju pomagali pri različnih opravilih.