Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prevc drugi v Willingenu, Kraft mu beži le še za 39 točk

Deli na:
Prevc drugi v Willingenu, Kraft mu beži le še za 39 točk

Foto: Reuters

Poljak Kamil Stoch (276,6 točke) je zmagovalec prve tekme smučarskih skokov za svetovni pokal v Willingenu, kar je že njegova c15. zmaga v svetovnem pokalu. Drugo mesto je osvojil Peter Prevc (262,3), tretji pa je bil Nemec Severin Freund (261,8).

Jurij Tepeš (254,2) je tekmo končal na petem mestu, Jernej Damjan (238,5) je bil deseti, Nejc Dežman (222,5) pa 19.

Za slovensko ekipo v smučarskih skokih je fantastičen dan, oziroma bolje večer v Willingenu. Dolg dan, ta se je začel že kmalu po poldnevu s prvim treningom, so varovanci trenerja Gorana Janusa vknjižili kar tri uvrstitve v najboljšo deseterico, nove stopničke svetovnega pokala, tokrat že jubilejne 20. v karieri, pa je osvojil Peter Prevc. Prvi skakalec slovenske izbrane vrste to zimo je minuli konec tedna stopil tudi na zmagovalno stopničko, tokrat pa je moral priznati premoč le Poljaku Stochu, dvakratnemu olimpijskemu zmagovalcu.

Razplet pri vrhu so tudi tokrat krojile spremenljive vetrovne razmere in nekoliko čuden sodniški kriterij. Vodilna skakalca prve serije, poleg Stocha je bil to še Norvežan Rune Velta, sta drugič na zaletišče odšla z veliko točkovno prednostjo, a je Norvežan v drugo ni znal zadržati. Prevc je z drugim skokom prepričal in se tako znova zavihtel na zmagovalni oder.

"Dejstvo je, da tudi če nam skakalnica ustreza, je treba narediti vrhunske skoke na tekmi, sicer rezultata ni. Današnjo tekmo lahko ocenimo kot odlično. Peter je naredil dva odlična skoka, zna sicer še bolje, glede ocenjevanja sodnikov pa bi rekel, da včasih ni razumljivo, da za tak skok dobi oceno 18, saj dela zelo elegantne skoke. Običajno naredi dober vtis na sodnike, zato je ocenjevanje težko razumeti," je po tekmi povedal pomočnik trenerja Janusa Jani Grilc.

Stoch je bil na "mini" letalnici tokrat nedosegljiv, na njej je zmagal že tretjič zapored, veliko prednost si je priboril že v prvi seriji. "Dejstvo je, da dela Stoch v zadnjem obdobju vrhunske skoke, vrača se v formo iz lanske sezone. V prvi seriji je imel dobre pogoje in takrat je naredil razliko, povsem zasluženo je zmagal, a se ga verjetno da tudi premagati. Za to se mora vse iziti, narediti moraš dva vrhunska skoka, potem obstaja tudi ta možnost," je dejal Grilc.

Svoje uvrstitve so v finalni seriji izboljšali tudi preostali trije slovenski orli, Tepeš je napredoval dve mesti, Damjan pa kar osem. Tudi Dežman se je s 25. mesta povzpel na 19.

"Peter in Jurij sta oba skoka naredila zelo dobra, Jernej drugega, z dvema takima je lahko povsem v ospredju. Dežman je dobro skočil, a ga je malo premamila želja po rezultatu. Je v formi in izvlekel je lep rezultat. Drugi trije so nekoliko razočarali, forma jim niha, zato se lahko kak skok hitro ponesreči. Obeti za ekipo pa so odlični," je še povedal Grilc.

Brez druge serije so v slovenski ekipi ostali Tomaž Naglič (122,0) na 44. mestu, Rok Justin (119,5), ki je bil 45., in Matjaž Pungertar (123,0) na 46. mestu.

V soboto bo v Willingenu druga tekma od treh, ob 16. uri se bodo pomerile ekipe, slovensko bodo zastopali Prevc, Tepeš, Damjan in Dežman, v nedeljo pa sledi še ena posamična preizkušnja.