Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prevc drugi v Trondheimu, troboj s Kraftom in Freundom se nadaljuje

Deli na:
Prevc drugi v Trondheimu, troboj s Kraftom in Freundom se nadaljuje

Foto: Reuters

Avstrijec Stefan Kraft, Nemec Severin Freund in Slovenec Peter Prevc so tudi v Trondheimu nadaljevali troboj za skupno zmago v svetovnem pokalu smučarjev skakalcev. Najbolj zbran je bil je bil Nemec Severin Freund, ki je zmagal in na prvem mestu prehitel Stefana Krafta, ki je v torek s prvega mesta zrinil Petra Prevca, včeraj pa nazadoval na tretje.

Svetovni prvak Freund (135 in 139 m) je za 16. zmago v karieri velikim naskokom prehitel nosilca dveh medalj z lanskih olimpijskih iger v Sočiju Prevca (137,5, 136), tretji pa je bil svetovni prvak s srednje skakalnice v Falunu Norvežan Rune Velta z najdaljšim skokom druge serije (134, 141,5 m). Zmagovalec novoletne turneje Stefan Kraft (142,5, 124) je prepričljivo vodil po prvi seriji, v drugo pa se mu je skok ponesrečil in Avstrijec je zaradi težav z vezmi zdrsnil na deveto mesto.

V skupnem seštevku svetovnega pokala ima Freund po sedmi zmagi v sezoni zdaj 1443 točk, Prevc zaostaja za 34, Kraft pa za 46 točk. "Poskusil bom obdržati rumeno majico do konca sezone, a ostalo bo zelo tesno. Današnja zmaga je zame posebej lepa, saj se v Trondheimu v karieri še nisem uvrstil na stopničke, a ne želim si zmagovati na ta način, če imajo tekmeci težave. Velika pričakovanja imam tudi na Holmenkollnu, kjer sem zmagal lani, zato zrem z optimizmom naprej," je po novem uspehu povedal Freund. Stopničke so bile prve tudi za Prevca, saj je naprava neprijazna tudi do slovenskih skakalcev, med katerimi je pred Prevcem edini na stopničkah stal Igor Medved leta 2001.

"Tekma je bila zaradi vetra in spreminjanja zaletišča zelo težka. Vesel sem, da sem bil med tistimi, ki smo imeli z vetrom nekaj sreče in lahko sem prikazal dva dobra skoka in dosegel dober izid," pa je po tekmi povedal Prevc. Zadovoljen je bil tudi Velta: "Moj drugi skok je bil skoraj perfekten. Izredno lepo je bilo nastopiti pred domačimi navijači, ki so bili fantastični. Zdaj gremo v Oslo, zelo močni smo kot ekipa in tudi tam bomo ciljali na stopničke."

Slovenski skakalci so tokrat praznovali ekipni uspeh, saj je do točk prišla kar peterica. Jurij Tepeš (132,5/129,5 m) je bil šesti, Cene Prevc (120,5/128) je na 19. rojstni dan osvojil 18. mesto, le mesto za njim pa je končal Jernej Damjan (125,5/126,5), 29. pa je bil Matjaž Pungertar (125,5/124). Že v prvi seriji sta izpadla Nejc Dežman (37.) in Jaka Hvala (41).

Tekma je imela za Krafta res tragičen razplet, saj je po prvi seriji, ko je pristal pri 142,5 metra vse kazalo, da bo slavil novo zmago. Pred Freundom je imel kar 11,8 točke naskoka, še več je zaostajal Prevc. V drugo pa se je Avstrijcu snela varnostna zaponka na vezeh in Kraft je ob pristanku le s težavo preprečil padec. "Res vse čestitke, da je vse te težave uspel rešiti v zraku in nato pri pristanku," je tekmeca pohvalil Freund.

Sama tekma je bila vnovič tudi boj z živci. Zaradi zelo spremenljivih vetrovnih pogojev so prireditelji kar nekajkrat spreminjali višino zaletnega mesta in večerna tekma je trajala več kot dve uri. V prvi seriji so ne glede na vse zaplete vodili najboljši trije skakalci sezone. V drugi seriji se jim je iz izrednim skokom približal Velta, a ob normalnem razpletu brez Kraftovih težav bi bili na koncu tudi na stopničkah najboljši trije.

Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval s tekmama v Oslu, prihodnji teden pa sledi še finale svetovnega pokala na prenovljeni letalnici v Planici.