mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Prazniki na morju: »Slovenski vikend« s Tanjo Žagar v Biogradu

Deli na:
Prazniki na morju: »Slovenski vikend« s Tanjo Žagar v Biogradu

Foto: Bobo

Hrvaški Biograd za praznike vabi slovenske goste na podaljšani »Slovenski vikend« na morju.

Med 28. aprilom in 1. majem gostitelji pripravljajo vrsto aktivnosti in zabavnih prireditev. Gostom ponujajo regato v Pašmanskem prelivu, tek po ulicah Biograda, sprehod od parka do »fun parka« Mirnovec in za goste z največ energije tudi rekreativni MTB maraton okoli Vranskega jezera.  Za goste, ki se želijo zabavati, sta organizirana koncerta hrvaške rock skupine The Second Hand Band  ter slovenske zvezdnice Tanje Žagar. Gostitelji poudarjajo, da Slovenski vikend odprt vsem gostom, željnim športnih in rekreativnih dejavnosti s poudarkom na vključenosti družin.

Biogradska regata 2017 (28. april)

Slovenci so znani kot navdušeni jadralci, ki se v Biogradu redno udeležujejo tamkajšnjih regat. Praznična se bo začela s prijavami ob 9.30 zjutraj, ob deseti uri je na vrsti sestanek skiperjev, start prvega plova po Pašmanskem prelivu pa je ob 10.30. Drugi plov je na vrsto popoldne ob 14.30, ko se bo tekmovalo v Ljubezenskem prelivu. Ob 18. uri sledi razglasitev zmagovalcev z večerjo za vse udeležence, nato pa zvečer zabava s skupino The Second Hand Band .

Biograd Run 2017 (29. april)

Sobotno jutro bo najbolje prebiti na rivi, ob kavici počivati po burni noči in svoj obisk Biograda morda ovekovečiti s fotografijo ob informacijski točki z logotipom Slovenskega vikenda. Energijo boste potrebovali, kajti popoldne je na vrsti tek. Ob 17.00 je zbor tekmovalcev, start pa je ob 18. uri. Teklo se bo v treh etapah: na 1 kilometer, na 5 kilometrov ali na 10 kilometrov, Ker je Slovenski vikend namenjen družinam je najkrajša etapa idealna za najmlajše tekače, petkilometrska proga je namenjena rekreativcem, najdaljša pa profesionalcem in bolj zdržljivim tekačem. Lepota teka je v sami trasi, ki teče po obali Biograda od rive preko plač in parka Soline. Startnine za dirko ni, vsak udeleženec dobi tudi majico z logotipom in medaljo – pokali pa so seveda rezervirani za najboljše. Vsem bodo postregli tudi z biogradsko pašto. Zvečer se bodo tekači in njihovi navijači lahko sprostili ob nastopu velike slovenske zvezde Tanje Žagar.

Od parka do fun parka – sprehod (30. april)

Po regati in teku je tretji dan rezerviran za rekreativno hojo. Iz srca mesta pot vodi do končnega cilja, »hrvaškega Gardalanda« na morju. Fun park Mirnovec bo imel svojo uradno otvoritev v juniju, udeleženci pohoda pa bodo prvi, ki bodo videli novi park.


Med sprehodom si bo moč ogledati najlepše dele Biograda: iz parka na Trgu hrvaških velikanov bo pot vodila proti mestni upravi na začetku čudovite biogradske rive. Naprej se bo šlo mimo hotelov znane hotelske verige Ilirija, ki so v neposredni bližini rive, nato pa proti istoimenskemu bazenu tik ob morju, kjer sta tudi z modro zastavo nagrajeni plaži Dražice in Soline. Slednja je polna restavracij in barov, ki so v poletnim mesecih nabito polni in zabava v njih traja do poznih jutranjih ur. Pot se nadaljuje mimo avtokampa Soline v hladu prečudovitega borovega gozda. Gre za enega največjih avtokampov na Hrvaškem, uvrščenega tudi med deset najboljših hrvaških avtokampov. Sledi kolesarska steza, po kateri se pride do končnega cilja, fun parka Mirnovec.

Nazaj bo pot vodila mimo hotela Adria, ki ima dva zunanja bazena, en zapret bazen, wellness programe in večnamensko športno dvorano. Po sprehajalni poti se bo šlo nazaj na rivo in nato do mestnega parka, kjer se je pohod tudi začel. Tam bo udeleženca pričakala prava dalmatinska pojedina, zaslužena nagrada za sprehod. Zvečer je za vse udeležence organiziran prevod do sosednjega mesta Sveti Filip i Jakov, kjer se bo odvil koncert priljubljenega pevca Nena Belana.

Rekreativni MTB maraton Vransko jezero 2017 (1. maj)

Maraton na Vranskem jezeru se bo letos odvil že sedmi, poteka pa po krožni kolesarski stezi okoli jezera, dolgi 35 kilometrov. Start je v centru mesta Pakoštane, nato se proga usmeri proti naravnemu parku Vransko jezero s ciljem na južni obali jezera. Dirka je tudi v koledarju maratonskih tekem hrvaške kolesarske zveze.

Rekreativni MTB maraton Vransko jezero je edinstven ne samo na Hrvaškem, temveč v vsej Evropi, saj proga v znatni meri poteka po zaščitenem področju naravnega parka in ornitološkega rezervata. Udeležencem ponuja edinstven užitek vožnje po prekrasni pokrajini s čudovitimi razgledi in med zaščiteno floro in favno parka. V dirki sodeluje veliki število tekmovalcev iz Hrvaške in tudi in tujine. Poudarek je na slovenskih kolesarjih, ki na dirki redno osvajajo medalje.

Po koncu dirke je v Biogradu pripravljen še bogat kulturno-zabavni program s poudarkom na gastronomskih specialitetah kraja.

Na mednarodni praznik dela 1. maj je vstop v Narodni park Krka prost, ker pa je Krka blizu Biograda je to idealen zaključek aktivnega konca tedna: v prekrasni naravi med slapovi se lahko spočijete ali snemate čudovite fotografije, ki bodo gotovo objavljene na Facebooku ali Instagramu #Slovenskivikend.

Več podrobnosti na straneh TZG Biograd na Moru in Slovenski vikend.