Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Poslovila se je Fellinijeva muza Anita Ekberg

Deli na:
Poslovila se je Fellinijeva muza Anita Ekberg

Foto: Reuters

Švedska igralka Anita Ekberg, ki je svetovno slavo pridobila z vlogo v Fellinijevem filmu La dolce vita (Sladko življenje) je umrla danes dopoldne v Rimu. Fellinijeva muza je umrla v eni od rimskih klinik, kjer je bila že nekaj časa hospitalizirana, poročajo italijanski časniki v svojih spletnih izdajah.

Ekbergova je bila s svojo bujno postavo, svetlimi lasmi in modrimi očmi femme fatale filmske industrije v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja. Črnobeli prizor, ko se Ekbergova kopa v sloviti rimski Fontani di Trevi in k temu vabi soigralca Marcella Mastroiannija, je švedsko igralko zapisal v zgodovino filma.

Kerstin Anita Marianne Ekberg se je rodila 29. septembra 1931 v švedskem mestu Malmö v družini osmih otrok. Po ovojitvi naslova Miss Švedske se je preselila v ZDA za tekmovanje za Miss sveta. V ZDA je ostala in začela kariero v filmski industriji.

V Hollywoodu je igrala v nekaj uspešnicah z igralci, kot sta bila Jerry Lewis in Dean Martin. Med drugim je leta 1956 osvojila zlati globus za vlogo v filmu Hollywood ali smrt, v katerem je igrala prav z Lewisom in Martinom.

Leta 1960 pa je zaigrala pod taktirko italijanskega režiserja Federica Fellinija v danes kultnem filmu Sladko življenje. Spletna La Repubblica navaja njeno izjavo, da je ona zaslužna za Fellinijevo slavo in ne obratno. Kasneje je zaigrala v še enem Fellinijevem filmu, Intervista (Intervju) leta 1987. Upokojila se je leta 2002 po 50 letih v filmski industriji.

Zadnja leta je dvakrat ločena Ekbergova, ki je do smrti bivala v Italiji, živela v revščini. Leta 2011 je za finančno podporo zaprosila tudi Fondacijo Fellini, in sicer po nesrečnem padcu, pri katerem si je zlomila nogo. Tedaj so jo sprejeli v negovalno bolnišnico, saj ni več mogla sama skrbeti zase. V času hospitalizacije so neznanci njen dom v kraju Genzaro v okolici Rima oropali, hudo ga je poškodoval tudi požar.