Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Popraznični maček drago stane, zdravila zanj pa še vedno ni

Deli na:
Popraznični maček drago stane, zdravila zanj pa še vedno ni

Foto: Arhiv Reporterja

Praznikov je konec, nemalo delavcev po svetu pa ima zaradi prevelikega vdajanja alkoholni omami morda še danes težave na delovnem mestu. Kot piše britanski BBC, zdravila za mačka kljub dejstvu, da ta države in podjetja stane ogromno, zdravila zanj še vedno ni na voljo - čeprav prizadevanj zato ne manjka.

Po podatkih ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) ameriško gospodarstvo posledice prekomernega popivanja letno stanejo več kot 220 milijard dolarjev (184 milijard evrov) oz. 1,9 dolarja (1,6 evra) na pijačo. Okoli 72 odstotkov teh stroškov izhaja iz izgubljene produktivnosti na delovnem mestu, navaja CDC.

Gospodarskih težav posledice preglobokega pogleda v kozarec seveda ne prinašajo le ZDA. V Avstriji na primer bolniške odsotnosti v zadnjih dveh tednih leta prinesejo upad produktivnosti v višini dveh milijard avstralskih dolarjev (1,35 milijarde evrov). Kar deset odstotkov vprašanih avstralskih delavcev naj bi načrtovalo za okrevanje po pijančevanju vzeti tri dni bolniške, izhaja iz raziskave farmacevta Sanofi-Aventis oz. njegovega penečega praška Recoverlyte, ki obljublja pomoč "okrevanju vašega telesa po ponočevanju".

Britanski raziskovalci pa ocenjujejo, da praznični mački gospodarstvo stanejo skoraj 260 milijonov funtov (333 milijonov evrov). Raziskave med 1500 ljudmi, ki so jo izvedli za popotniško spletno stran lastminute.com, je pokazala, da okoli 25 odstotkov zaposlenih dan po službeni božični zabavi dela manj kot štiri ure, 20 odstotkov se jih odloči razglasiti bolniško.

Kljub temu pa po navedbah profesorja z Inštituta za farmacevtske znanosti univerze v Utrechtu Jorisa Versterja za zdaj ni na voljo učinkovitega zdravila za mačka. "Edini način za preprečitev mačka je, da se alkohol uživa zmerno," poudarja.

Tistim, ki na to ne želijo pristati, na voljo ostaja napotek strokovnjakov - to je pitje veliko vode pred spanjem in med samim popivanjem - ter številna stoletja stara "zdravila" in niz komercialnih proizvodov - od zeliščnih zvarkov do intravenoznih infuzij.

Človeštvo se skuša mačka rešiti že skoraj vse od odkritja fermentacije. Stari Grki so si na primer pomagali z zavretim zeljem, Mongolci z v kis vloženimi ovčjimi očesi. Danes farmacevti in zeliščarji ponujajo manj odvratne možnosti. Na voljo so kombinacije kofeina in zdravil proti bolečinam - na primer v obliki šumečih tablet, ki lahko vsebujejo tudi velike količine vitaminov B.

Sodobna medicina pa je na voljo dala tudi intravenozne raztopine, ki jih ponujajo posebne klinike v Londonu, Chicagu, New Yorku, Las Vegasu in nekaterih drugih mestih. Za plačilo med 150 in 250 dolarjev (med 125 in 209 evrov) zdravnik ali usposobljeni zdravstveni delavec razbolelemu ponočnjaku vstavi infuzijo, ki vsebuje fiziološko raztopino in dodatek vitaminov B. "Ponavadi so čez 30 minut dobri," pravi zdravnik Adam Nadelson, katerega podjetje se odziva le na klice na dom, ne pa na primer v službo.

Na vprašanje, ali je intravenozna infuzija boljša od običajnega pitja, Nadelson odgovarja, da je to stvar absorbcije. "Absorbiraš lahko največ 50 odstotkov tistega, kar popiješ," poudarja. A na drugi strani nekateri, ko je George Koob z ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje, svarijo, da bi lahko tovrstne klinike s ponujanjem lahke rešitve le še povečale problem prekomernega pitja. Obstaja tudi nevarnost okužbe, stvar pa je poleg tega draga.