marko potrc Odkrito.si

Dokler ima Marko Potrč to, vse "štima"

george Svet24.si

FOTO: George ni nič kriv, a vzbuja nejevoljo

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

Magazin

Po pevcu skupine Motörhead Lemmyju poimenovali izumrlo in posebej "odurno" vrsto krokodila

Deli na:
Po pevcu skupine Motörhead Lemmyju poimenovali izumrlo in posebej "odurno" vrsto krokodila

Foto: Twitter - Izumrli krokodil Lemmysuchus.

Znanstveniki v londonskem Prirodoslovnem muzeju so izumrlo vrsto krokodila, ki je v obdobju jure živela v morju, poimenovali po leta 2015 preminulem pevcu skupine Motörhead Ianu Lemmyju Kilmistru.

Lemmysuchus, kar v latinščini pomeni Lemmyjev krokodil, je bil dolg približno 5,8 metra. Njegova lobanja je bila dolga več kot meter.

Po pisanju francoske tiskovne agencije AFP imajo podobne lobanje krokodili, ki danes živijo v slani vodi, s katerimi pa Lemmyjev krokodil ni neposredno povezan.

Foto: Profimedia - Pevec skupine Motörhead Lemmy Kilmister.

"Bil je domnevno eden največjih plenilcev svojega časa. Njegovi zobje so bili dolgi in topi, odlični za drobljenje plena, denimo morskih želv," sporočilo znanstvenikov iz Prirodoslovnega muzeja povzema AFP.

Fosilne ostanke Lemmyjevega krokodila so v začetku 20. stoletja izkopali v mestu Peterborough v Veliki Britaniji. Pred kratkim so jih ponovno proučili in ugotovili, da je bil krokodil napačno uvrščen v isto skupino z drugimi v morju živečimi krokodili iz tega prostora.

"Ker je torej pripadal drugi skupini, je potreboval novo znanstveno ime," so zapisali v muzeju in dodali: "Kustosinja muzeja Lorna Steel, ki še danes žaluje za izgubo v svojem najljubšem bandu, je predlagala, da se ga poimenuje po njenem glasbenem junaku."

"Čeprav je Lemmy preminil konec leta 2015, verjamemo, da bi nazdravil Lemmysuchusu, eni najbolj odurnih morskih bitij, kar jih je kdajkoli naseljevalo planet Zemlja," besede kustosinje povzema AFP.

Lemmy, verižni kadilec, ki se je bahal, da spije steklenico viskija dnevno in da je spal z več kot 1000 ženskami, je umrl decembra 2015 v Los Angelesu za posledicami agresivne oblike raka. Star je bil 70 let. Skupino Motörhead je ustanovil leta 1975.