mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Po obetavnem začetku je Ilki Štuhec napaka odnesla medaljo

Deli na:
Po obetavnem začetku je Ilki Štuhec napaka odnesla medaljo

Foto: Getty Images

Svetovno prvenstvo v švicarskem Sankt Moritzu se ni začelo po željah slovenskih ljubiteljev alpskega smučanja.

Glavna slovenska adutinja Ilka Štuhec je v superveleslalomu zasedla 11. mesto. Napaka, ki se ji je primerila po zelo hitrem zgornjem delu, ji je odnesla prvo kolajno na svetovnih prvenstvih.

Šestindvajsetletna Mariborčanka je z zelo dobrimi občutki in odlično popotnico superveleslalomske zmage v Cortini d'Ampezzo pripotovala v mondeno švicarsko središče, a se ji prva od preizkušenj tokratnega prvenstva ni razpletla po načrtih. V cilj je prišla z zaostankom 1,04 sekunde za takrat sedmi čas, do konca pa je izgubila še štiri mesta za končno mesto tik za deseterico najboljših.

"Sem tako malo mešanih občutkov. Začela sem super, potem pa sem naredila kar veliko napako, ki me je stala dosti časa, potem se mi je dalje dol po občutkih zdelo, da sem smučala v redu. Žal nisem več mogla nadomestiti tistega, kar sem izgubila, a sem vseeno skušala iztisniti, kar se je dalo," je v ciljni areni dejala Štuhčeva. Doslej najboljši dosežek na prvenstvih je postavila s šestim mestom na superveleslalomu pred štirimi leti v Schladmingu.

Štuhčeva razlogov ni iskala niti v postavitvi niti v progi: "Bil je to en res lep superveleslalom, veselje je bilo vozit, žal se ni čisto tako izšlo, kot sem si zamislila. Sem presmučala teren in se že veselim naslednjih preizkušenj. Glede na to, kako je bilo včeraj na ogledu pred odpadlim treningom smuka in kako je bilo danes, je danes bilo čisto nekaj drugega, super za smučat in upam, da bo tako tudi prihodnje dni."

Štuhčeva se na prvenstvu zelo dobro počuti in z veseljem čaka na naslednji preizkušnji, alpsko kombinacijo in specialni smuk, v disciplinah, v katerih je, upoštevajoč odlične dosežke, med glavnimi favoritinjami za najvišja mesta. Po Mariboru se je Štuhčevi primerila poškodba gležnja, a je ta že pozabljena, tista samozavest, s katero je blestela na začetku sezone, je nazaj, za optimistično pričakovanje enega od vrhuncev sezone.

Štuhčeva je v svetovnem pokalu pred prvenstvom zmagala na edini izpeljani kombinaciji, v smuku pa naravnost blesti s tremi zmagami in enim tretjim mestom za prepričljivo vodstvo v smukaškem seštevku zime.

Na startu je bila še ena Slovenka Maruša Ferk, ki je bila z zaostankom več kot tri sekunde prepočasna za odmevnejši dosežek. Ferkova je osvojila 30. mesto od 39 uvrščenih tekmovalk.



Brez naslova svetovne prvakinje so ostali tudi domačini. Najhitrejšo linijo je namreč ubrala Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je s prednostjo več kot treh desetink sekunde premagala tekmice. Avstrijka v tej sezoni v svetovnem pokalu še ni stala na stopničkah. Edini uvrstitvi na zmagovalni oder je vpisala v Cortini d'Ampezzo s tretjim mestom na smuku leta 2014 in drugim mestom v superveleslalomu leta 2013.

Če je zmaga Schmidhoferjeve presenečenje, saj ni bila uvrščena v krog favoritinj, pa sta drugo in tretje mesto zasedli tekmovalki, ki sta že stalnica na stopničkah. Tina Weirather iz Liechtensteina je bila v boju za srebro za tri stotinke sekunde hitrejša od bronaste domačinke Lare Gut, ki še čaka na svojo prvo zmago na svetovnih prvenstvih.

Gutova je bila izrazita favoritinja, saj je dobila prve tri tekme v disciplini v tej sezoni, na zadnjem superveleslalomu pred SP v Cortini, na katerem je s konkurenco pometla Štuhčeva, pa je po odstopu ostala brez uvrstitve.

Zdaj že tekmovalno upokojena najuspešnejša slovenska alpska smučarka vseh časov Tina Maze je pred štirimi leti na SP v Schladmingu poskrbela za doslej največji uspeh, ko je kot prva Slovenka vpisala naslov svetovne prvakinje v superveleslalomu. Mazejeva tudi po St. Moritzu ostaja najuspešnejša Slovenka na največjih tekmovanjih v tej disciplini.

Mazejeva, ki je prav tako v St. Moritzu, a vlogi posebne sodelavke evropske televizijske športne mreže Eurosport, je bila uspešna tudi na prvenstvu pred dvema letoma v Vailu, ko je osvojila srebro, potem ko jo je za pičle tri stotinke sekunde prehitela Avstrijka Anna Fenninger, ki se je po prvenstvu poročila in je prevzela možev priimek Veith. Dvanajst stotink sekunde počasnejša od Mazejeve je bila takrat Američanka Lindsey Vonn za bron.

Tako Veithova kot Vonnova sta se tudi letos podali v boj za kolajne, a neuspešno, saj sta obe odstopili.

V St. Moritzu bo jutri na sporedu še moški superveleslalom. Kar petkrat so največja smučarska tekmovanja pripravili prav v St. Moritzu, vključno z zimskimi olimpijskimi igrami leta 1948, ki so takrat štele tudi za svetovno prvenstvo. Nazadnje, ko je St. Moritz gostil svetovno prvenstvo, leta 2003, so gostitelji potegnili kratko, saj so ostali brez zlate medalje.