požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Po lanskih mukah z Bobom Dylanom Švedi ne bodo eksperimentirali

Deli na:
Po lanskih mukah z Bobom Dylanom Švedi ne bodo eksperimentirali

Foto: Getty Images

V Stockholmu bodo danes sporočili ime letošnjega Nobelovega nagrajenca za literaturo.

Ponovno se kot možne dobitnike nagrade omenja več avtorjev, bo pa po nekaterih napovedih po lanskem presenečenju z Bobom Dylanom Švedska akademija letos pri izbiri nagrajenca verjetno bolj konvencionalna.

"Akademija je dejansko zelo zadržano združenje, zato letos ni pričakovati ničesar senzacionalnega," je besede literarnega kritika Clemensa Poellingerja za švedski dnevnik Svenska Dagbladet povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Seznam nominirancev za ugledno nagrado za književnost ni znan oz. ga Švedska kraljeva akademija objavi šele po 50 letih, zato se o njih le ugiba. Med avtorji, ki se že več let omenjajo kot možni dobitniki nagrade, so kenijski pisatelj Ngugi wa Thiong'o, sirski pesnik Adonis, izraelski pisatelj Amos Oz in Don DeLillo iz ZDA.


Kot možni dobitniki se omenjajo tudi kitajski pisatelj Yan Lianke, japonski pisatelj Haruki Murakami, ameriški pisatelj Philip Roth in italijanski pisatelj Claudio Magris.

Nagrado dobitnikom že po tradiciji izročijo 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti, v Stockholmu. Letos je vredna devet milijonov švedskih kron, kar je milijon več kot lani.

Lani je Nobelovo nagrado za literaturo prejel ameriški glasbenik Bob Dylan za nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije. Bil je ne le prvi glasbenik, ki je dobil to nagrado, v njeno zgodovino podeljevanja se je zapisal tudi s svojim ravnanjem.

Najprej je imela Švedska akademija velike težave, preden ji je uspelo vzpostaviti stik z njim, diplomo in medaljo pa je glasbenik prevzel šele aprila letos.