Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Plima stoletja na obali Francije: 14 metrov med plimo in oseko

Deli na:
Plima stoletja na obali Francije: 14 metrov med plimo in oseko

Foto: Reuters

Te dni izjemno visoka plima, ki jo imenujejo kar "plima stoletja", je privabila množice navdušencev v bližino znamenitega Mont-Saint-Michela na sever Francije. Naravni spektakel, ki je košček ozemlja z opatijo vnovič spremenil v otok, se je začel že v petek zvečer, prvi vrhunec pa je doživel danes v jutranjih urah.

Izjemna postavitev Sonca in Lune, ki je v petek vodila tudi v sončni mrk, je povzročila razliko med plimo in oseko v višini 14 metrov in je bila tako podobno visoka kot štirinadstropna stavba, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vnovič se bo spektakel ponovil v večernih urah.

Pojav, h kateremu je prispevala tudi t. i. super Luna, povzroči, da se morje na območju umakne z vidika, nato pa se zelo hitro vrne in doseže izjemno višino.

Tovrstno plimovanje, ki se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pojavi enkrat na 18 let, je že v petek zvečer v bližino Mont-Saint-Michela privabilo približno 10.000 ljudi. Na tisoče radovednežev tam in tudi drugod na zahodni obali Francije pričakujejo tudi danes.

Lastnik več hotelov v Mont-Saint-Michelu Patrick Gaulois je nedavno zatrdil, da v kraju, ki ob oseki stoji sredi kopnega, ob visoki plimi pa je obdan z morjem, že od oktobra ni več mogoče dobiti proste sobe.

Lokalne oblasti so v zadnjih dneh okrepile pozive k previdnosti ribičev, ki bi jih lahko ujela visoka plima. Hitrost njenega prihoda so primerjali s hitrostjo galopa konja.

Zadnja "plima stoletja" se je pojavila marca 1997, naslednja pa se bo zgodila 3. marca 2033. Današnja je tako zaenkrat največja v 21. stoletju, še piše AFP.