zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Planica, kakršne še ni bilo: brez navijaškega praznika in pod žarometi

Deli na:
Planica, kakršne še ni bilo: brez navijaškega praznika in pod žarometi

Planiška velikanka pod žarometi - Foto: Bobo

Ta teden najboljše smučarske skakalce v Planici čaka svetovno prvenstvo v poletih, ki je bilo marca zaradi koronske pandemije prestavljeno na decembrski termin. Tokrat v drugačni luči kot sicer; tekme bodo prvič brez gledalcev, pod reflektorji in ob strogih varnostnih ukrepih. Slovenski letalci na domačem prvenstvu merijo na kolajno.

Smučarski skakalci so lansko zimo predčasno končali, ostali so tudi brez SP v Planici. Čez nekaj dni pa bodo Slovenci vendarle dočakali polete na domačih tleh, na katerih bodo branili srebro iz Oberstdorfa 2018, resda brez pomoči gledalcev, ki tradicionalno poskrbijo za odlično vzdušje.

V Planici prvič pod žarometi, brez gledalcev in ob strogih koronskih ukrepih

Tokrat bo dolina pod Poncami v celoti zaprta za obiskovalce. Organizatorji so obisk športne prireditve gledalcem prepovedali, prav tako so bili primorani opustiti idejo o dostopu v dolino z osebnimi avtomobili. Ljubitelji skokov bodo lahko skakalce s pomočjo virtualnega navijaškega vzdušja podprli iz domače dnevne sobe.

Prazna dolina pa letos ne bo edina novost. Prvič v zgodovini bo tekmovanje na letalnici bratov Gorišek potekalo pod žarometi. Teh potrebujejo res veliko, za dva ljubljanska nogometna stadiona, je za STA pojasnil vodja tekmovanja Jelko Gros.

Takoj, ko je koronavirus odnesel marčevsko SP, so planiški delavci zavihali rokave. Pod sekanci so shranili približno 9000 kubičnih metrov snega, ki jih je lepo počakal za organizacijo SP.

Ta je letos veliko bolj zahtevna, saj se je treba dodatno zavarovati tudi za primer morebitnih pozitivnih testov. Tudi zato bodo planiški delavci tekmo izvedli z najmanjšim možnim številom ljudi. Gros bo v vlogi vodje tekmovanja ostal le še tokrat, že na marčevskem finalu bo v njegove čevlje stopil njegov dosedanji pomočnik Aljoša Dolhar.

"Pravzaprav se že zdaj na SP tako pripravljava za bodočo vodenje. Zaradi koronavirusa tekmo vodiva tako, da bi ta lahko brez težav potekala, četudi bi kdo od naju oddal pozitiven test ali bi moral zaradi stika z okuženim v karanteno," je delno težave koronske sezone za STA odkril Gros.

Vsi udeleženci SP se bodo morali testirati, okolje Planice pa je razdeljeno na dve območji. Kar 80 planiških delavcev je tekmo pripravljalo v zeleni (varni) coni oziroma snežinki, kot karantenskemu mehurčku rečejo v smučarskih krogih. Preostali delavci so v sivi coni, organizatorji jih preverjajo s hitrimi testi, ki jih izvaja bolnišnica Jesenice.

Kot je dejal vodja zdravstvene službe Robert Carotta, so v zelenem območju tudi tekmovalci, spremljevalci in serviserji z obveznimi testi PCR. V sivem območju pa vsi, ki morajo biti tam za izvedbo tekem, njih bodo testirali s hitrimi antigenskimi testi. Osebe iz teh dveh območij naj ne bi imele stikov med sabo, razen v izjemnih primerih.

Slovenski orli imajo 8 kolajn s SP, a še nobene iz Planice


Slovenski letalci imajo doslej osem odličij s SP, a z domačih prvenstev v Planici - letos bo dolina pod Poncami že sedmič gostila najboljše na svetu po letih 1972, 1979, 1985, 1994, 2004 in 2010 - še nimajo kolajne.

Zbirko je v Oberstdorfu leta 1988 začel Primož Ulaga s srebrom, Urban Franc je bil na Kulmu 1996 tretji, na naslednje odličje pa so slovenski skakalci čakali do leta 2012, ko je Robert Kranjec v Vikersundu zmagal, do ekipnega brona pa je prišla tudi četverica v postavi Kranjec, Jernej Damjan, Jurij Tepeš in Jure Šinkovec.

Dve leti pozneje v Harrachovu je Peter Prevc osvojil bron, v Kulmu 2016 pa je najboljši slovenski skakalec osvojil še naslov svetovnega prvaka. Na zadnjem prvenstvu v Oberstdorfu je Slovenija nadaljevala niz osvajanja odličij in se domov vrnila s srebrom z ekipne tekme v postavi Peter in Domen Prevc, Anže Semenič in Damjan.

Slovenski letalci so odločeni, da tudi v Planici prvi vrhunec sezone končajo na zmagovalnem odru. Selektor Gorazd Bertoncelj je po zadnjih tekmah izbral lovce na kolajno. To so Anže Lanišek, Bor Pavlovčič, Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Domen Prevc.

Slovenci resda niso v blesteči formi, vendar so se v preteklosti na letalnicah vedno "prebudili", na kar računajo tudi letos.

Veliko neznank glede konkurence, saj je koronavirus posegel tudi v skoke

Koronska pandemija v novi sezoni ni obšla niti skakalcev, Planico bo zaradi pozitivnega testa izpustil tudi direktor svetovnega pokala Italijan Sandro Pertile. Kakšna bo konkurenca, tako za zdaj še ni znano.

Največ težav imajo v avstrijski ekipi, kjer je med devetimi pozitivnimi tudi svetovni rekorder iz Vikersunda 2017 (253,5 metra) ter lanski zmagovalec sezone Stefan Kraft. Odločitev o tem, kdo bo zastopal rdeče-belo falango v Planici, bodo sprejeli šele v torek ali sredo.

"Imel sem kar nekaj simptomov, a delam vse, kar je v moji moči, da bi nekako prišel do svetovnega prvenstva. To je tekma s časom in odločitev bo padla v zadnjem trenutku," je dejal Kraft, ki je po okužbi s covidom-19 tožil o izgubi okusa in vonja, izpuščaju na trebuhu in težavah s sinusi.

Dejstvo je, da bo v odlični formi v Slovenijo pripotovala norveška reprezentanca, ki je na zadnjem SP 2018 osvojila obe zlati kolajni - ekipno in posamično z Danielom Andrejem Tandejem. Tokrat bo v vlogi favorita Halvor Egner Granerud, ki je dobil zadnje tri tekme svetovnega pokala. Na zadnji tekmi so vse stopničke zasedli Norvežani, ki, podobno kot Slovenci, slovijo kot odlični letalci.

Dobro so v sezono vstopili tudi Nemci z Markusom Eisenbichlerjem, zmagovalcem zadnje tekme na letalnici bratov Gorišek. Daleč znajo leteti tudi Poljaki; Kamil Stoch, Dawid Kubacki in Piotr Žyla so izpustili Rusijo in se doma pripravljali na SP.