1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Placido Domingo izrazil obžalovanje nad spolnimi nadlegovanji

Deli na:
Placido Domingo izrazil obžalovanje nad spolnimi nadlegovanji

Plácido Domingo - Foto: Marko Vavpotič, M24.si

Španski operni zvezdnik Placido Domingo se je ženskam, ki so ga obtožile spolnega nadlegovanja, opravičil za škodo, ki jim jo je povzročil. Ob tem je dejal, da sprejema polno odgovornost za svoja dejanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njegovo izjavo je objavil časnik Los Angeles Times.

Domingo, ki je januarja dopolnil 79 let, je bil režiser in dirigent v nekaterih najprestižnejših svetovnih opernih hišah. Nadlegovanj in neprimernega vedenja ga je obtožilo skupaj 20 žensk. Obtožbe segajo vse do 80. let prejšnjega stoletja, vse pa je označil za netočne.

"Spoštujem, da so se te ženske končno opogumile in spregovorile," je za Los Angeles Times po pisanju britanskega BBC povedal Domingo. "Želim, da vedo, da mi je resnično žal za škodo, ker sem jim jo povzročil," je dejal in dodal, da sprejema polno odgovornost za svoja dejanja ter da je zaradi te izkušnje postal zrelejši.

Njegovo izjavo so objavili po preiskavi, ki jo je o obtožbah proti njemu sprožil ameriški sindikat, ki predstavlja operne izvajalce. Ta je ugotovila, da je Domingo "sodeloval v neprimernih dejavnostih, od spogledovanj do spolnih ponudb tako na delovnem mestu kot zunaj njega".

Obtožbe so se začele pojavljati avgusta lani, dva meseca kasneje pa je odstopil z mesta generalnega direktorja opere v Los Angelesu in se umaknil iz vseh načrtovanih predstav v newyorški Metropolitanski operi, s čimer je dejansko končal svojo kariero v ZDA.


Poročanja so po pisanju AFP naslikala portret moškega, ki za svoja dejanja ni bil kaznovan, ker je bil zaščiten z močjo enega najpomembnejših opernih zveznikov.

Več žensk je povedalo, da jih je poskušal prisiliti v spolni odnos in da je včasih poklicno kaznoval tiste, ki so ga zavrnile. V svoji izjavi pa je Domingo dejal, da to nikoli ni bil njegov namen.

"Zdaj razumem, da so se nekatere ženske morda bale odkrito izraziti iz skrbi, da bi to negativno vplivalo na njihovo kariero. Čeprav to nikoli ni bil moj namen, se nihče nikoli ne bi smel tako počutiti," je povedal Domingo.

Dejal je tudi, da želi vplivati na "pozitivne spremembe v operni industriji, tako da nihče drug ne bo imel podobne izkušnje", in izrazil upanje, da bo njegovo opravičilo spodbudilo tudi druge, da storijo enako.

Obtožbe so na Domingovo kariero vplivale bolj v ZDA kot v Evropi, saj je po tem, ko so se pojavile, nastopil v Avstriji, na Madžarskem in v Rusiji.