stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pismo Van Gogha in Gauguina o turneji po bordelih prodano za 210.000 evrov

Deli na:
Pismo Van Gogha in Gauguina o turneji po bordelih prodano za 210.000 evrov

Vincent van Gogh - Foto: Profimedia

Pismo dveh slikarjev 19. stoletja Vincenta van Gogha in Paula Gauguina, ki sta ga poslala leta 1888 iz Provanse, so prodali za 210.000 evrov. Kupili so ga v amsterdamskem Van Goghovem muzeju. V pismu sta umetnika med drugim pisala o obisku francoskih bordelov. Sicer pa so v njem tudi velikopotezne izjave o njunem ustvarjanju, ki da je na vrhuncu.

Pismo, datirano na začetku novembra leta 1888, sta van Gogh in Gauguin poslala umetniku Emilu Bernardu po prvem tednu skupnega bivanja v mestu Arles. V njem sta med drugim zapisala, da sta napravila nekaj ekskurzij po bordelih in da bosta najverjetneje tja hodila ustvarjat. To je edino pismo, ki ga je van Gogh napisal s katerimkoli umetnikom, piše britanski časnik The Guardian.

Kot zanimivost Guardian navaja, da je bilo pismo poslano le nekaj tednov pred prepirom med umetnikoma, potem ko si je van Gogh pred enim izmed obiskov bližnjega bordela odsekal levo uho. Gauguin je hitro spremenil svoj načrt bivanja skupaj z nizozemskim kolegom z besedami, da je sostanovalec "čisto nor". Van Gogh se je približno leto in pol po tem prepiru ustrelil.

Štiri strani dolgo pismo je na pariški dražbi kupila Van Goghova fundacija. Ponudila ga bo na ogled na razstavi, ki jo bodo v amsterdamskem Van Goghovem muzeju odprli oktobra. Postavitev bo nosila naslov Your loving Vincent: Van Gogh's Greatest Letters, še piše The Guardian.