Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pintarjeva podrla najstarejši slovenski rekord, Klančarjeva nagrajena za pogum

Deli na:
Pintarjeva podrla najstarejši slovenski rekord, Klančarjeva nagrajena za pogum

Foto: www.alesfevzer.com

Drugi dan predtekmovanj na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Koebenhavnu je za nov slovenski rekord na 100 m mešano 1:00,76 in 11. izid predtekmovanja poskrbela radovljiška olimpijka Tjaša Pintar, ki je s tem z zrušila tudi najstarejši slovenski absolutni rekord.

Prejšnja rekordna znamka 1:00,90 je bila v lasti še ene radovljiške plavalke, Alenke Kejžar, ki je s tem dosežkom leta 2001 na prvenstvu v Antwerpnu osvojila srebrno kolajno.

"Zelo sem vesela, da sem že zjutraj podrla državni rekord. Naredila sem tudi napako pri prehodu iz hrbtnega v prsno plavanje, kar bom popoldan skušala popraviti. V polfinalu bom seveda še enkrat enkrat napadala državni rekord, potem pa bom videli, kaj mi bo to prineslo," je nastop v Kraljevi areni ocenila 20-letna študentka univerze Tennessee.

Plavalka Olimpije, 17-letna Neža Klančar, pa si je ob debiju na članski tekmi s prepričljivo zmago v predtekmovalni skupini priplavala polfinale v prestižni disciplini 100 m prosto. Ljubljančanka, letos bronasta na mladinskem evropskem prvenstvu na pol krajši razdalji, se ni ustrašila evropske konkurence. V svoji predtekmovalni skupini je prevzela pobudo, krepko ugnala tekmice in s 54,53 za 1,3 sekunde izboljšala osebni rekord ter kot zadnja ujela polfinale 16 najhitrejših Evropejk.

"Če bi plavala v boljši skupini, bi se na koncu bolj borila in morda bi bila lahko še malo hitrejša. Sem pa zelo zadovoljna, saj sem prišla v cilj prva v skupini, dobila še eno priložnost in upam, da bom na koncu čim višje," je bila polfinala v danski prestolnici vesela tudi Klančarjeva, ki se je na večni slovenski lestvici prebila na tretje mesto.

Z novim osebnim rekordom in 34. mestom je bila zadovoljna tudi Katja Fain, ki je pred popoldanskim finalom na 800 m prosto, tam se bo za najvišja mesta borila tudi Tjaša Oder, dobila potrditev o dobri pripravljenosti. "Zame ta šprint ni pomemben, je pa važno, da sem ostala v stiku z vodo. Z osebnim rekordom pa sem seveda vedno zadovoljna," je po tekmi strnila misli 16-letna Mariborčanka.

Četrtkove kvalifikacije je s ponesrečenim nastopom na 50 m delfin odprla Velenjčanka Nastja Govejšek, ki študira v Kentuckyju. Po dobri prvi dolžini bazena je slovenska rekorderka (26,11) po obratu začela zaostajati, izid 27,01 in 31. mesto pa nikakor nista bila blizu želenemu polfinalu, za katerega je bil potreben dosegljiv izid 26,30. Plavalka, ki je bila leta 2012 najmlajša slovenska olimpijka v Londonu 2012, ni ujela prave dnevne forme, saj je slovenska rekorderka tudi na 100 m prosto zasedla 31. mesto.

Soliden je bil tudi dosežek Aljaža Kerča 2:08,06 na 200 m prsno. "Za jutranje plavanje je bilo tole super. Res pa je, da sem se 100, morda celo 150 metrov počutil dobro, nato pa so mi začele umirate noge in zavesljaj ni bil več tak, kot ga znam pokazati. A glede na vse skupaj sem zadovoljen," je 17. mesto v Evropi pokomentiral Kerč.

Ob koncu programa je na 1500 m prosto nastopil še Fužinarejev olimpijec Martin Bau in bil z 1:53,19 12. Za finale bi moral z 14:41,18 sicer plavati državni rekord, kar bi bilo težko dosegljivo, s trenerjem pa bosta verjetno natančno preučila razporeditev moči, saj je Bau zadnjih 50 metrov zmogel v 25,7 sekunde.

"Nastop je bil boljši kot na 400 m prosto in mojih najboljših 1500 metrov, odkar sem na Ravnah. Osem sekund od osebnega rekorda na tej razdalji ni daleč in tudi 12. mesto ni slab rezultat. Dirkal sem po željah, na prvih 200 metrih začel počasi, potem pa do 800 metrov stopnjeval. Žal me je malo pobralo in to bo treba še natrenirati," je po tekmi še povedal slovenski reprezentant.