reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Picassove Alžirke prodane za rekordnih 179 milijonov dolarjev

Deli na:
Picassove Alžirke prodane za rekordnih 179 milijonov dolarjev

Foto: Reuters

Slika španskega slikarja Pabla Picassa Alžirke (Les Femmes d'Alger) je bila na ponedeljkovi dražbi v New Yorku prodana za 179 milijonov dolarjev (okoli 158 milijonov evrov), s čimer je dosegla rekord. V avkcijski hiši Christie's so se rekorda nadejali, a jih je visok znesek vseeno presenetil.

Picassovo oljno sliko Alžirke (Verzija 0) so prodali v 11 minutah. Dogodek so označili za prodajo stoletja, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 1955 nastala slika je eno zadnjih najpomembnejših del španskega umetnika, ki je še bila v zasebni lasti. Pred dražbo je bila razstavljena v hongkonški podružnici avkcijske hiše in v Londonu.

Dražba pa je prinesla še en rekord. Z nazivom najdražja bronasta skulptura se lahko pohvali kip švicarskega umetnika Alberta Giacomettija, za katerega so iztržili več kot 141 milijonov dolarjev (okoli 125 milijonov evrov). Zanj so si obetali 130 milijonov dolarjev (115 milijonov evrov).

Doslej je bila najdražja slika, prodana na dražbi, delo Francisa Bacona z naslovom Tri študije Luciana Freuda, ki je bila leta 2013 prav tako na dražbi avkcijske hiše Christe's v New Yorku prodana za 142 milijonov dolarjev (126 milijonov evrov).

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik. Rodil se je leta 1881 v Malagi. Študiral je v Barceloni in Madridu, od leta 1904 je živel in delal v Parizu.

Po II. svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil tudi po dve ali tri razstave. Umrl je 8. aprila 1973 v Mouginsu.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama "La vie" in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki "La toilette" in Gertrude Stein.

V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, "Aficionado" in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.