Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Peter Prevc s svetovnim rekordom do zmage in vodstva v skupnem seštevku!

Deli na:
Peter Prevc s svetovnim rekordom do zmage in vodstva v skupnem seštevku!

Foto: Bobo

Slovenski smučarski skakalec Peter Prevc (237,5 in 250 m) je zmagal na poletih v Vikersundu. V drugi seriji je s skokom, dolgim 250 metrov, poskrbel tudi za najdaljši skok v zgodovini človeštva, s 40. slovensko zmago pa je Prevc prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Drugo mesto je osvojil Norvežan Anders Fannemel (236, 238,5 m), ki je za Prevcem zaostal 14,4 točke, japonski veteran Noriaki Kasai (218,5, 225 m) je bil tretji.

Prevc, prvi slovenski svetovni rekorder po Jožetu Šlibarju in letu 1961, je z drugo letošnjo in skupno svojo peto zmago v karieri prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala v smučarskih skokih, v svetovnem pokalu v poletih pa se je na prvem mestu izenačil z Nemcem Severinom Freundom. Dvakratni dobitnik olimpijske medalje iz Sočija 2014 ima v skupnem seštevku zdaj 1250 točk, doslej vodilni Avstrijec Stefan Kraft zaostaja za 42. "Res je bilo fantastično. Še vedno sem poln adrenalina. Pred sabo sem videl polet Andresa Fannemela in si rekel, ta izziv moram sprejeti," je takoj po tekmi za Fis povedal Prevc. Priznanje mu je izrekel tudi tekmec Severin Freund: "To je noro. Ni veliko ljudi na svetu, ki so verjeli, da je možno leteti 250 metrov."

Dvaindvajsetletni Prevc, Fannemel in Kasai so vodili že po prvem skoku. Predvsem Fannemel, ki je dobro formo z najdaljšim skokom dneva potrdil že v petek, je bil resen izzivalec za Prevca. Njegovih 238,5 metra dolg polet pa je bil resen izziv za skakalca kranjskega Triglava. A skakalec iz Dolenje vasi je odgovoril na najboljši možen način in za 3,5 metra izboljšal svetovni rekord, ki ga je leta 2011 na isti napravi dosegel Norvežan Johan Remen Evensen in se za večno vpisal v zgodovino smučarskih poletov. Bučno je rekord slavilo tudi občinstvo na stadionu pod letalnico Monsterbakken.

"Vesel sem tega zgodovinskega trenutka in v tem je treba uživati. Rad bi čestital celemu timu, ki dela s Petrom. Danes me rekord ni prav posebej zanimal, kar se morda čudno sliši, a že včeraj je Peter napovedal, da bi lahko skočil pet metrov dlje, danes so bili pogoji odlični in res odličen skok, ki bo šel v anale. To je to," je po rekordu povedal slovenski trener Goran Janus, ki pravi, da ne glede na rekord in prvo mesto v obeh seštevkih svetovnega pokala zdaj ne želi ničesar napovedovati: "Moramo ostati na realnih tleh. Jutri je nova tekma in nanjo se moramo pripraviti."

V finalu so nastopili še trije Slovenci. Jurij Tepeš je poletel 194,5 in 206 metrov ter osvojil 14. mesto. Nejc Dežman je pristal pri 188 in 209 metrih ter bil 17., Anže Semenič, ki je v prvi seriji preletel 216 metrov in postal 31. Slovenec, ki je skočil več kot 200 metrov, je bil po nekoliko slabšem drugem skoku (165,5 m) 26.

Že v prvi seriji so izpadli Tomaž Naglič, Jernej Damjan in Robert Kranjec, ki so osvojili 38., 39. in 40. mesto. V nedeljo bo v Vikersundu še ena tekma, ki bo tudi generalka pred letošnjim svetovnim prvenstvom v Falunu.