900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Peking pozdravil svetovne prvake, leta 2017 na vrsti London

Deli na:
Peking pozdravil svetovne prvake, leta 2017 na vrsti London

Foto: Reuters

Zadnji dan 15. atletskega svetovnega prvenstva v Pekingu, ko ni bilo slovenskega nastopa, ni postregel s svetovnim rekordom kot dan prej, izkazal pa se je Kenijec Asbel Kiprop, ki je bil še tretjič svetovni prvak na 1500 m (3:34,40). Prvenstvo v kitajski prestolnici se je po devetih dnevih končalo, naslednje pa bo čez dve leti v Londonu.

Nemka Kathrina Molitor je z izidom sezone na svetu slavila v metu kopja (67,69 m), najboljša časa na svetu sta zabeležili še zmagoviti štafeti na 4 X 400 m, pri atletinjah Jamajčanke (3:19,13) in pri atletih branilci naslova iz ZDA (2:57,82). Zlate medalje so osvojili še Etiopijka Almaz Ayana na 5000 m (14:26,83), njena rojakinja Mare Dibaba v maratonu ter v skoku v višino Kanadčan Derek Drouin (2,34 m).

Kenijec Asbel Kiprop je za 23 stotink ugnal rojaka Elijaha Motoneija Manangoija (3:34,63), bron pa je osvojil Maročan Abdalaati Iguider (3:34,67). Tri zlate medalje na SP je na tej razdalji pred Kipropom osvojil že Alžirec Noureddine Morceli, rekordne štiri zapored pa maroška tekaška legenda Hicham El Guerrouj. Kiprop je bil favorit pred tekmo, saj je bil pred SP lastnik prvega časa sezone, prav v Pekingu pa je leta 2008 postal tudi olimpijski zmagovalec.

Na 5000 m so Etiopijke povsem porazile kenijsko ekipo in zabeležile trojno zmago, čeprav branilke naslova in dvakratne olimpijske zmagovalke Meseret Defar zaradi materinstva ni bilo v Peking. Druga je bila Senbere Teferi (14:44,07), tretja pa Genzebe Dibaba (14:44,14), ki ji tako po slavju na 1500 m ni uspelo osvojiti še drugega zlata na prvenstvu. Sledile so štiri Kenijke na čelu z Violo Jelagat Kibiwot (14:46,16), Nizozemka Susan Kuijken pa je bila na osmem mestu na čelu tekačic iz preostalega sveta (15:08,00).

Tudi v prvi končni odločitvi zadnjega dne je zmagala Etiopijka. Dibaba je svoji državi zagotovila prvo žensko zlato odličje na SP v maratonu. Srebro je osvojila Kenijka Helah Kiprop (2:27:36), bron pa Eunice Jepkirui Kirwa, v Keniji rojena tekmovalka iz Bahrajna (2:27:39). Še nekaj kilometrov pred ciljem je bila v vodilni peterici trojica Kenijk, ki pa se niso odločile za narekovanje ritma, s katerim bi morebiti strle odpor preostalih tekmic. Ko je najmanjša med peterico Dibaba nato stopila na čelo in malce pospešila, je prva odpadla branilka naslova Kenijka Edna Ngeringwony Kiplagat, ki je bila na koncu peta (2:28:18). S tem je 32-letnica izgubila priložnost, da bi kot prva v zgodovini trikrat zapored osvojila naslov v najdaljši tekaški preizkušnji SP; zlata je bila v Deaguju leta 2011 in Moskvi 2013.

V zadnjem zavoju v Olimpijskem parku je zaostala še druga Kenijka Jemima Jelagat Sumgong, na koncu četrta (2:27:42). Ob vhodu v tunel Ptičjega gnezda nato ni več mogla slediti vodilnim še lanska azijska prvakinja Kirwa, ki pa je imela dovolj prednosti za zanesljivo osvojitev tretjega mesta. Za zlato sta se pomerili Kipropova in Dibaba. Kenijka je sredi ciljne ravnine pospešila, vendar se je le približala Dibabi. Ta je takoj odgovorila in si zagotovila zmago. Prvič na SP je tekmovanje potekalo pod odejo smoga, ki je prekrilo kitajsko prestolnico. Petindvajsetletna Dibaba ni v sorodu s sestrama Dibaba, s svetovno prvakinjo na 1500 m Genzebe Dibabo in zmagovalka na 10.000 m Tirunesh Dibabo. Njeno maratonsko slavje je malce presenetljivo, četudi je 3. januarja na maratonu v Xiamenu dosegla najboljši izid letošnje sezone.

Enaintridesetletna Katharina Molitor je kopje najdlje vrgla prav v zadnji, šesti seriji in prehitela Kitajko Huihui Lyu, ki je zabeležila azijski rekord (66,13 m), tretja je bila Sunette Viljoen iz Južnoafriške republike (65,79 m). Četrta je bila branilka naslova Nemka Christina Obergföll (66,61 m). Olimpijska zmagovalka in svetovna rekorderka Barbora Špotakova je povsem razočarana končala na devetem mestu (60,08 m) in tako ni imela na voljo treh dodatnih skokov, ki jih ima najboljša osmerica finalistk.

Drouin je presenetil favorite. Srebro sta v skoku v višino osvojila branilec naslova Ukrajinec Bogdan Bondarenko in Kitajec Zhang Guowei (2,33 m), šele četrti pa favorizirani Katarec Mutaz Essa Barshim (2,33 m). Prva trojica je prvič podrla letvico šele na 2,36 m. Potem so letvico znižali na 2,34 m, ki jo je zmogel preskočiti le Kanadčan.

Ob koncu dneva je Jamajka nadaljevala sobotno prevlado v štafetah. Po slavjih moških in žensk na 4 X 100 m je na 4 X 400 m zadnja iz jamajške četverice Novlene Williams-Mills prehitela zadnjo Američanko. Četverica ZDA je bila tako druga (3:19,44), tretje so bile Britanke (3:23,62), četrte pa branilke naslova Rusinje. Jamajčani so v zaključku moške daljše štafete izgubili vodstvo in padli celo na četrto mesto, za ZDA, Trinidadom in Tobagom (2:58,20) ter Veliko Britanijo (2:58,51).