Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Pahorju "Ajde miška mala, gremo!" prinesla nagrado za najbolj seksističnih izjavo

Deli na:
Pahorju "Ajde miška mala, gremo!" prinesla nagrado za najbolj seksističnih izjavo

Foto: Bobo

Predsednik Borut Pahor in TV voditeljica Rosvita Pesek sta dobitnika bodeče neže za najbolj seksistično izjavo lanskega leta. Pahor z izjavo "Ajde miška mala, gremo! To mi deli, to mi deli", Peskova pa z izjavo "Poenostavite za ženske, lepo prosim". Nagrado sicer podeljujejo v okviru mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče Zore.

Pahor je besede izrekel na lanski tradicionalni prireditvi za dijake zaključnih letnikov srednjih šol, ki po ulicah glavnega mesta ob koncu šolskega leta zaplešejo maturantsko četvorko. Njegove besede so naletele na velik odziv javnosti, Pahor pa se je kasneje v videonagovoru državljanom opravičil in obljubil, da se bo potrudil biti boljši.

Peskova pa je besede izrekla v oddaji Odmevi na TV Slovenija po obrazložitvi Zorana Stančiča o predlogu nove evropske direktive o strelnem orožju.

Med letošnjimi kandidati so se sicer med drugim znašli še Jelka Sežun, ki je po mnenju organizatorjev sicer dobronamerno, a kljub temu pokroviteljsko izjavo namenila pevki Andreji Zidarič. "Deklič na posnetku ima komaj dvajset let in drobiž, a ko stopi na sceno, je oder njen," je dejala Sežunova.

Mitja Čander pa si je nominacijo zaslužil s priporočilom za avtobiografijo morebitne bodoče prve dame ZDA Melanije Trump. "To je zgodba o prerojeni ženski - spremeni si ime, jezik, domovino, življenjski slog, še celo njeno telo je drugačno. Edino, kar je ostalo enako, je njena ambicija. Biti nekdo. Biti prva dama sveta," je izjava, s katero je Čander po mnenju podeljevalcev namignil, da je ženska uspešna, šele ko se spremeni zavoljo moškega.

Na tapeti se je RTV Slovenija znašla tudi s sporočilom za javnost, v katerem so o novi voditeljici oddaje Tarča zapisali, da bodo "z Jasmino skušali targetirati tudi novo publiko; pred njo je težka naloga, saj bo morala dokazati, da lahko tudi ženske vodijo tovrstne oddaje, ki so sicer v večini domena moških, ostro in brezkompromisno".

Ideja za podelitev bodeče neže se je porodila v krogu feminističnih iniciativ, skupin in posameznic, podeljujejo pa jo v sodelovanju s portalom spol.si. Z njo opozarjajo na prikrite in odkrite seksistične izjave, ki po objavi v večini primerov ostanejo nereflektirane in nekritizirane.

Leta 2014 je bodečo nežo prejel nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Novinarko, ki ga je prosila za odziv na aktualno politično dogajanje, je namreč vprašal, če je poročena in ji nato dejal, da naj raje dela na tem.