Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Otroške sobe

Deli na:
Otroške sobe

Le vprašanje časa je, kdaj se nam bo uresničila želja, ko bomo lahko z otrokom skupaj sprejemali izbire in odločitve. Morda že komaj čakamo, da se bo začelo, ko si bomo skupaj ogledovali otroške sobe in izbirali prave kose. In pri otrocih nas pravzaprav ne sme prav nič presenetiti.

Majhni radovedneži bodo zagotovo imeli neverjetne ideje, kako bo videti njihova otroška soba. Da bo namesto otroške posteljice stal gasilski avto ali pa grad postelja. Če bo več otrok v eni sobi, pa seveda pogradi. Tako pač je in smo starši pripravljeni na določene podvige, seveda nas pa kdaj pa kdaj otroci tudi presenetijo.

Pripravljeni smo in tudi moramo biti, da bomo morda kdaj morali otroku tudi predlagati kaj drugega. Namreč, odrasli se zavedamo, da določene stvari niso primerne za določeno starost otroka in mu bomo tako poskušali na njemu prijazen način pojasniti, da je zagotovo katera druga izbira boljša. Mladostnik zagotovo ne bi želel, da je njegova otroška soba podobna dojenčkovi, medtem, ko imamo pri dojenčkih popolno izbiro starši. Da so otroške sobe varen prostor otrok se bomo strinjali vsi. In prav iz tega razloga je pomembno, da so te opremljene tako, da mu bodo nudile vso zadovoljstvo. Otroške posteljice, ki bodo predstavljale zelo pomemben kos pohištva pa bodo morda klasična ali pa zelo posebne. Glede na to, da je izbira zelo pestra, to ne bo težava, saj se najdejo zelo različne. Tudi pogradi.

Če pobrskamo po spletu, ker nam je to seveda najenostavnejše bomo našli kar nekaj trgovin, ki ponujajo razno otroško opremo, med drugo tudi pohištvo. Recimo, otroška trgovina mali vragci, polna takšnih in drugačnih otroških sob in drugih kosov pohištva. Zanimive otroške posteljice in pogradi, ki prebujajo navdušenje tako majhnih kakor tudi večjih otrok. Kompletna otroška soba ali pa otroške sobe, katere kombiniramo sami. Na voljo nam je vrsta različnih in glede na želje ter potrebe otroka ali starša, bomo izbrali najustreznejše.

Pri izbiri ustrezne otroške sobe poleg dimenzij upoštevamo tudi druge lastnosti. Ker otroška soba predstavlja nakup, ki bo sovjemu namenu služil še vrsto let, moramo poskrbeti, da se odločimo za pravo. Tako nam morda ni bistvena in usodna cena in smo tudi pripravljeni odšteti nekaj več, da bo le ta ustrezala vsem merilom in potrebam otroka. Misliti moramo tudi na to, da so otroške posteljice najpomembnejši del sobe, saj je kakovosten spanec otroka zelo pomemben. In tako ni samo pomembno, da ta ustreza zgolj merilom videza, pač pa tudi udobnosti. Za to skrbi ustrezna vzmetnica. Moramo tudi vedeti, da pogradi niso primerni za otroke vseh starosti.

Varna uporaba katerekoli otroške in tudi druge opreme zahteva tudi primerno in ustrezno ravnanje z njo ter vzdrževanje. Če se bomo ravnali po navodilih proizvajalca ali prodajalca bomo zagotovili varno uporabo in hkrati tudi določeno življenjsko dobo predmeta. In je pomembno, da tudi otroka poučimo o primerni uporabi. Ne glede na to, ali so to pogradi, otroške posteljice ali karkoli drugega, sploh tisto, kar otrok uporablja. Vsaka otroška soba je priporočena za določeno starost in smo starši tisti, ki bomo skrbeli za to, da si otrok ogleda ponudbo, ki ustreza njegovi starosti. Čeravno so morda druge otroške sobe, ki so privabile pozornost našega otroka, mu bomo predlagali tisto, ki bo zanj ustrezna.

Otroške sobe običajno izžarevajo prav posebno pozitivno energije. Polne so raznih reči, ki otroku pomenijo veliko. Nastajajo sproti in se v njih nabirajo razni predmeti, ki tvorijo celoto. Morda celo vesolje otroka, v katerem najde mir in počitek ter možnost za nemoteno opravljanje vseh drugih dejavnosti. Je pa res, da bo otroška soba takšna, kakršno si bo želel otrok ali starš. Odvisna bo od njegovih interesov. Primer, če se otrok navdušuje nad gasilci, bo morda njegova soba v sklopu tematike gasilcev. Če ga zanima vesolje, bodo najverjetneje povsod viseli planeti in ostala oprema. Pri deklicah so priljubljeni razni risani liki, običajno v rožnatih in drugih deklicam primernih barvah. Interesi se pokažejo dokaj hitro. In tako se polnijo tudi otroške posteljice in pogradi z raznimi igračami, ki se nabirajo tudi vrsto let.
 
Otroci iz otroštva v odraslo dobo prenesejo ogromno spominov. To lahko preverimo tudi pri sebi. Kaj nam je najbolj ostali v spominu? Kaj bo našemu otroku? Morda bo to njegova otroška soba, v katero bi se vedno znova in znova vračal, čeprav je odrasel? Ker otroške sobe lahko pustijo resnično močan pečat v življenju otroka. In skrbeti moramo, da je ta udobna. Kar seveda zagotavljajo tudi primerne otroške posteljice s kakovostnimi vzmetnicami. Če pa se odločamo med pogradi, pa seveda izberemo ustreznega tako po velikosti, kakor tudi po drugih lastnostih (material, videz, varnost,…).

Vsaka stvar ima svoj namen in čeravno morda pri veliko rečeh od otrok ne vidimo nekega smisla, ga zagotovo vidijo otroci. Če želi obdržati določeno stvar, za katero menimo, da je odslužila in ni več v rabi, jo potrebuje, ker je morda nanjo vezan kako drugače. Takšnih reči je otroška soba polna. Šele, ko jih damo pred oči otroka, spet dobi vrednost in postane pomembna. In tako otroške sobe shranjujejo veliko spominov in zanimivosti, če se le vanje poglobimo. Otroške posteljice pa niso samo prostor, v katerem otrok spi in počiva. Njihov razvoj se začne prav tam. V zadnjem času pa so zelo priljubljeni pogradi, ki kradejo pozornost tako majhnih, kakor velikih otrok.

Ko otrok začne kazati določene interese in želje, jim poskušamo slediti. To pa seveda ni možno vedno in, ko to ni možno, mu poskušamo to povedati na njemu najbolj razumljiv način. Nam je uspelo ali ne, otrok bo hitro pokazal. Vse kar zanj želimo je le najboljše in tako mu vedno predlagamo tisto, za kar menimo, da bo zanj tudi najustreznejše. Bodisi je to izbira otroške sobe, otroške posteljice ali česarkoli drugega. Če menimo, da so pogradi primerni ali neprimerni, mu to pojasnimo s konkretnimi razlogi, zakaj ne in zakaj ja. In tudi za vse ostalo, kar se v življenju našega otroka dogaja. Starši smo tu zanj, njegova otroška soba pa je zagotovo prostor, ki mu nudi vse tisto, zaradi česar se počuti dobro. Čeravno morda kdaj neupravičeno se jezi, želi izraziti razna čustva, se morda učiti ali zgolj igrati.