volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Oktoberfest letos v senci begunske krize, München poln migrantov

Deli na:
Oktoberfest letos v senci begunske krize, München poln migrantov

Foto: Reuters

V bavarski prestolnici se danes začenja že 182. pivski festival Oktoberfest, ki bo potekal do 4. oktobra. Letos bo festival sicer očitno potekal v senci begunske krize in velikega pritiska beguncev na Bavarsko.

Od 1. septembra je na Bavarsko prispelo skoraj 75.000 beguncev in migrantov in bavarske oblasti se bojijo, da bi v okviru priljubljenega Oktoberfesta prihajalo do morebitnih neljubih dogodkov. Tudi zato je Nemčija minulo nedeljo znova uvedla nadzor na mejah, zlasti na zunanjih mejah Bavarske. To je priznal tudi predsednik deželne vlade Horst Seehofer.

Ta odločitev je sicer razburila številne Nemce, ki so ime festivala takoj spremenili v "Oktoberfestung" oz. "oktobrsko trdnjavo". A po drugi strani so desničarski skrajneži napovedali tudi proteste proti beguncem, ki naj bi se začeli takoj po začetku Oktoberfesta.

Festival je sicer eden največjih kulturnih in družabnih dogodkov na Bavarskem, ki ima tudi velikanski turistični in gospodarski pomen. Vsako leto privabi okoli šest milijonov obiskovalcev z vsega sveta. V 16 dneh, kolikor traja, se obrne okoli milijarda evrov.

Lani se je Oktoberfesta udeležilo okoli 6,3 milijona obiskovalcev, ki so spili okoli 6,5 milijona litrov piva.

Letos se bojijo predvsem težav za okoli dva milijona obiskovalcev, ki običajno pridejo z vlaki. Zdaj pa glavno železniško postajo v Münchnu oblegajo begunci. Kljub temu, da je Nemčija poostrila nadzor na mejah, je münchenska železniška postaja še vedno glavna točka prihoda več tisoč beguncev. Samo ta konec tedna jih pričakujejo tudi do 20.000.

Za varnost dogodka bo po napovedih oblasti skrbelo okoli 500 policistov. Bavarske oblasti pa so za pomoč zaprosile tudi zvezne policiste. Kot poudarjajo v Münchnu, morajo preprečiti predvsem stike med begunci in tistimi, ki bodo v kozarec pogledali pregloboko.