Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Odstopi, kronanja, naraščaj: 2014 je bilo pestro za evropske kronane glave

Deli na:
Odstopi, kronanja, naraščaj: 2014 je bilo pestro za evropske kronane glave

Foto: Reuters

Za kraljeve družine po Evropi je bilo iztekajoče se leto pestro. Španija je dobila novega kralja, v Monaku in na Švedskem so se veselili naraščajev, na Otoku pa novega dojenčka pričakujejo v letu 2015, piše nemška tiskovna agencija dpa.

ŠPANIJA

Država na Iberskem polotoku je z letom 2014 začela novo dobo. Kralj Juan Carlos je 2. junija v 77. letu starosti in po 38 letih na prestolu abdiciral, dobra dva tedna zatem so za novega kralja okronali 46-letnega princa Felipeja, prestolonaslednica je postala le devetletna princesa Leonora.

Juan Carlos je imel velike zasluge pri vrnitvi Španije v demokracijo, a zadnje obdobje njegove vladavine so zaznamovali številni škandali. Novi kralj si je zato skupaj s soprogo, 42-letno Letizio, zadal nalogo prenove monarhije za nove čase. Prizadevala sta si za stik z državljani, predvsem mladimi, prvič je kralj sprejel predstavnike istospolno usmerjenih.

Zahteve po ukinitvi monarhije so v veliki meri potihnile, a nad kraljevo družino še vedno visi finančni škandal Felipejeve sestre Cristine in njenega soproga Inakija Urdangarina, čeprav sta zaradi obtožb od leta 2011 izključena iz dejavnosti kraljeve družine.

VELIKA BRITANIJA

Novico leta so v kraljevi hiši na Otoku objavili v začetku septembra. Vojvodinja cambriška, 32-letna Kate, bo leta 2015 rodila drugega otroka. Enoinpolletni princ George naj bi brata ali sestrico dobil aprila. Tako kot med prvo nosečnostjo se je soproga 32-letnega princa Williama tudi tokrat sprva počutila slabo in je morala odpovedati udeležbo na številnih dogodkih, a že čez nekaj tednov jo je bilo znova videti v javnosti, dobrega počutja in nasmejano.

Dobrega počutja so bili očitno tudi ostali člani kraljeve družine. Kraljica Elizabeta II. se je za 88. rojstni dan odpravila jahat, 93-letni princ Philip je kljub manjši operaciji na roki še naprej pokal vice, princ George se je naučil hoditi. Skrbi je imel verjetno le princ Harry, ki je dopolnil 30. let. Njegova zveza s 25-letno Cressido Bonas je razpadla in na novo poroko bo tako treba še počakati.

MONAKO

Monaški knez Albert II. in kneginja Charlene sta 10. decembra obelodanila rojstvo dvojčkov Gabrielle in Jacquesa, kar je zelo razveselilo državljane državice ob Sredozemlju. 36-letna kneginja je sicer dečka na svet povila dve minuti po sestrici, a je v skladu s pravili kneževine kljub temu postal prestolonaslednik.

Rojstvo dvojčkov ni bil edini veliki dogodek v Monaku. Že januarja so se veselili poroke 30-letnega sina princese Caroline Andree Casiraghija z milijarderjevo hčerko Tatiano Santo Domingo. Medijske pozornosti je bil deležen tudi bojkot filmskega festivala v Cannesu, za katerega se je zaradi filma Grace Monaška odločila knežja družina.

BELGIJA

54-letni belgijski kralj Philippe, ki je julija 2013 sedel na prestol, si je v iztekajočem se letu pridobil prve zasluge. Oktobra je zaprisegel vlado liberalnega premiera Charlesa Michela. Suveren se je sicer držal stran od razprav, a je v ozadju skupaj s sodelavci preprečil politični kaos.

Je pa imela kraljeva družina druge težave. Kraljev mlajši brat, princ Laurent, ki je znan po ljubezni do živali in hitrih avtomobilov, je bil spomladi zaradi pljučnice v bolnišnici, kjer se je moral zaradi kožnega raka zdraviti tudi kraljev oče Albert, ki sam prav tako še vedno nosi naziv kralja. Albert se je soočil tudi s tožbo umetnice Delphine Boel, ki trdi, da je njegova nezakonska hči. Sodišče naj bi o tem odločilo v letu 2015.

NIZOZEMSKA

Nizozemci so pričakovali, da bodo skupaj s kraljem Willemom-Alexandrom in kraljico Maximo predvsem slavili 200-letnico monarhije. Nato pa se je zgodil 17. julij, ko je nad vzhodom Ukrajine strmoglavilo malezijsko letalo, skoraj 200 od 298 žrtev je bilo Nizozemcev. Državljani so od kralja, ki je na prestolu šele dve leti, pričakovali moralno oporo, in Willem-Alexander se je izkazal za vrednega naslednika svoje še vedno cenjene matere, nekdanje kraljice Beatrix. Vse ostalo je ostalo v ozadju, tudi na primer spori glede stroškov kraljeve družinske vile v Grčiji.

ŠVEDSKA

Švedska kraljeva družina je bila v znamenju naraščajev. Februarja se je rodila princesa Leonora - druga vnukinja kralja Carla Gustava XVI. in kraljice Silvie. 32-letna princesa Madeleine, ki je dojenčico povila v New Yorku, že prihodnje leto pričakuje novega otroka. Hčerka prestolonaslednice, 37-letne princese Victorie in njenega soproga, 41-letnega princa Daniela, princesa Estelle je imela pri dveh letih medtem svoj prvi uradni nastop, od avgusta pa hodi tudi v vrtec. V letu 2015 pa bo v zakon skočil še 35-letni princ Carl Philip, čeprav je njegova zaroka z nekdanjo zveznico resničnostnih šovov Sofio Hellqvist dvignila nemalo obrvi.

NORVEŠKA

Norveška javnost je poleti izrazila nekaj kritik, ko se je izkazalo, da bodo otroci sicer sproščenega in ljudskega prestolonasledniškega para, princa Haakona in Mette-Marit, v prihodnje hodili v zasebne šole. Naslednja v vrsti za krono, 10-letna Ingrid Alexandra, naj bi se tam predvsem bolje naučila angleško.

DANSKA

Na Danskem trdno na prestolu ostaja 74-letna kraljica Margrethe. Njen soprog Henrik je v letu 2014 praznoval 80. rojstni dan. Medtem ko so se Danci očitno končno sprijaznili z v Franciji rojenim kraljičinim življenjskim sopotnikom, jih je jezil njegov sin, 45-letni princ Joachim, ki se je z drugo ženo, 38-letno Marie, iz danskega podeželja preselil v koebenhavnski grad Amalienborg.