stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Odprli bodo Titovo zaklonišče na Velebitu

Deli na:
Odprli bodo Titovo zaklonišče na Velebitu

Foto: Arhiv Reporterja

Nekdanje jedrsko zaklonišče, ki je bilo v steni kanjona Velike Paklenice na Velebitu zgrajeno za tedanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita, njegovo družino in najbliže vojaške sodelavce, bodo v začetku prihodnjega leta odprli za obiskovalce, so napovedali na sedežu narodnega parka Paklenica v Starigradu nedaleč od Zadra.

Več kot 15 let staro idejo, da bi nekdanji Titov bunker v stenah Paklenice spremenili v turistično točko, so začeli uresničevati v enem najbolj atraktivnih hrvaških narodnih parkov, ki se nahaja na južni strani Velebita.

"Do konca januarja 2016 bomo uredili hodnike, glavno konferenčno dvorano, umetno steno za plezanje, gostinski lokal, prostor za prodajo spominkov kot tudi prostore za hrvaške gorske reševalce, ki bodo vključevali tudi muzej o zgodovini plezanja ter ambulanto," je za Jutarnji list povedal direktor NP Paklenica Zlatko Marasović.

Hrvaška vlada in sklad za zaščito okolja financirata poseg s približno osem milijoni kun oz. nekaj več kot milijonom evrov. Vrednost začetih del pa je ocenjena na deset milijonov kun (1,31 milijona evrov).

Kot je dodal Marasović, gre za prvo fazo ureditve prostorov nekdanjega zaklonišča, ki je bilo zgrajeno med letoma 1949 in 1953 na več kot 2000 kvadratnih metrih.

Nekdanje jugoslovanske oblasti so se odločile za gradnjo jedrskega zaklonišča zaradi varnosti vodilnih ljudi države in vojske v primeru morebitnega napada takratne Sovjetske zveze po sporu med Titom in ruskim voditeljem Stalinom.

V dobro skritem objektu, za katerega do razpada Jugoslavije ni vedelo veliko ljudi, je bilo zgrajenih več kot 500 metrov hodnikov v steni. V bunkerju je bilo prostora za približno 200 ljudi, vendar ga niso nikoli uporabili. Po izbruhu vojne na Hrvaškem je objekt prevzela hrvaška vojska, ki je v zaklonišču skladiščila orožje, je še poročal zagrebški časnik.

Marasović je še napovedal, da bodo v drugi fazi na približno 800 kvadratnih metrih uredili dva muzejska prostora, ki bosta posvečena Velebitu in Paklenici.

Največje jedrsko zaklonišče, ki so ga zgradili za Tita in njegove sodelavce, je nedaleč od Konjica v BiH. Objekt velikosti 25.000 kvadratnih metrov so gradili 250 metrov globoko v hribu pod reko Neretvo med letoma 1953 in 1979. Za gradnjo naj bi porabili 4,6 milijarde dolarjev.