Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Odpadna plastika vse bolj ogroža populacijo morskih ptic

Deli na:
Odpadna plastika vse bolj ogroža populacijo morskih ptic

Foto: Reuters

Zavržena odpadna plastika v morjih predstavlja veliko grožnjo za morske ptice. Če ne bo odločnega ukrepanja, bo imelo do leta 2050 99 odstotkov vseh morskih ptic v želodcih plastiko, kaže v torek objavljena raziskava.

Raziskava britanskih, ameriških in avstralskih raziskovalcev je prva globalna analiza problematike onesnaženosti oceanov s plastičnimi odpadki, ki ogrožajo celotno populacijo morskih ptic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja raziskave Chris Wilcox predvideva, da bo do leta 2050 kar 99 odstotkov morskih ptic ponesreči pojedlo plastiko, če ne bomo posredovali in očistili oceanov.

Podatki raziskave kažejo, da ima trenutno skoraj 60 odstotkov morskih ptic v želodcih plastiko in da je okoli 90 odstotkov morskih ptic jedlo plastične odpadke, saj so jih zamenjale za hrano. Največjo grožnjo odpadna plastika predstavlja v južnih morjih, kjer je živalski svet najbolj raznolik.

Raziskovalci pojasnjujejo, da se število ptic s plastiko v želodcih neprestano zvišuje že zadnjih 50 let. V letu 1960 je problematika zadevala pet odstotkov morskih ptic, grožnja pa se je do leta 2010 razširila na 80 odstotkov populacije morskih ptic.

Soavtorica raziskave Denise Hardesty pojasnjuje, da je v eni ptici našla kar 200 kosov plastike. Raziskovalka dodaja, da bi izboljšanje sistema ravnanja z odpadki zmanjšalo grožnjo odpadne plastike. K izboljšanju trenutnih razmer lahko pripomorejo že majhne spremembe, kot je recimo zmanjšanje obsega plastičnih pakiranj, prepoved uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo ali dodatni davek za uporabo ter vpeljava izdelkov, ki jih je mogoče reciklirati.

Evropske težnje k zmanjšanju količine odpadne plastike v naravi so v zadnjih desetih letih pripomogle k vidnim spremembam pri številu morskih ptic s plastiko v želodcih, kar kaže, da lahko izboljšanje ravnanja z odpadki v kratkem času zmanjša količino odpadne plastike v naravi, Hardestyjevo povzema dpa.