Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nov prvenec slovenskega smučanja: Meta Hrovat prvič na stopničkah

Deli na:
Nov prvenec slovenskega smučanja: Meta Hrovat prvič na stopničkah

Foto: Martin Metelko

Slovensko alpsko smučanje slavi nov uspeh. Meta Hrovat je s tretjim mestom na veleslalomu v Lenzerheideju osvojila prve stopničke v karieri.

Uspeh 19-letne smučarke iz Podkorena sta s petim in 14. mestom dopolnili Ana Drev in Tina Robnik. Točke je s 25. mestom osvojila tudi Ana Bucik.

Hitrejši od Hrovatove sta bili le najboljši veleslalomistki zadnjih let, aktualna svetovna prvakinja Francozinja Tessa Worley, ki je vodila že po prvi vožnji, ter olimpijska zmagovalka iz Vancouvra 2010 Nemka Viktoria Rebensburg, ki je bila druga na prvi progi.

Hrovatova je svoje prve stopničke v svetovnem pokalu osvojila z drugim časom finalne vožnje ter s 14. izhodiščem po prvi vožnji. Hrovatova je druga Slovenka s stopničkami na veleslalomih v Lenzerheideju, kjer je 17. marca 2013 zmagala Tina Maze. Zadnja Slovenka, ki je na veleslalomih osvojila s stopničke, je bila pred dvema letoma Drevova z drugim mestom na zlati lisici v Mariboru.

Članica smučarskega kluba iz Kranjske Gore je velik talent kazala že pred dvema letoma na olimpijskih igrah mladih v Lillehammerju, ko je bila tretja na veleslalomu. Zdaj pa je po Tini Maze, Ani Drev, Špeli Pretnar, Mojci Suhadolc, Urški Hrovat, Nataši Bokal, Mateji Svet in Katarini Zajc postala deveta Slovenka s stopničkami na veleslalomski tekmi svetovnega pokala.

Da je vsestranska smučarka je dokazala lani, na mladinskem svetovnem prvenstvu v Aareju z drugim mestom v alpski kombinaciji ter četrtim na slalomu. V tej sezoni pa je dokazala, da se ni ustrašila starejše in izkušenejše konkurence in da je je sposobna poseči po vrhunskih dosežkih.

Pred letošnjim Lenzerheidejem je bila v svetovnem pokalu že v Lienzu, ob koncu lanskega leta, članica najboljše deseterice, ko je veleslalom končala na osmem mestu. V Kranjski Gori je bila na svojem hribu 13., veleslalom na Kronplatzu pa je končala na 15. mestu.

Hrovatova je zelo dobro s številko 28 na startu nastopila že na prvi progi, ko je še po zadnjem merjenju imela osmi vmesni čas. Na koncu je zaostala 2,08 sekunde za Worleyjevo. Na drugi progi je zelo odločno zagrizla v strmino takoj po startu, kjer so imele skorajda vse tekmovalke velike težave, Gorenjka pa ni popustila vse do cilja ter prevzela mesto vodilne, ki ga je izpustila iz rok šele ob nastopu najboljših dveh iz prve vožnje, ki ju je rešila visoka prednost. A prvih stopničk ji nihče več ni mogel vzeti.



Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala Američanka Mikaela Shiffrin je vpisala zanjo skromno sedmo mesto, za Worleyjevo je zaostala 1,97 sekunde, za Hrovatovo pa 14 stotink. Lenzerheide je prinesel tudi novo vodilno v veleslalomskem seštevku. To je Rebensburgova, ki ima na vrhu 502 točki, druga je Worleyjeva (470), tretja Shiffrinova (421).

Kar tri Slovenke so v prvi petnajsterici v posebnem seštevku discipline. Drevova (176) na devetem mestu ter Hrovatova (145) in Robnikova (144) na 12. in 13.

Znova, še drugič po Kronplatzu, so točke osvojile vse štiri slovenske predstavnice na startu, kar tri Slovenke, pa so še drugič v tej sezoni po Lienzu, veleslalom končale v prvi petnajsterici.

Drevova je s petim mestom, po prvi vožnji je bila 11., vpisala najboljši izid v sezoni. V finalu je napredovala tudi Robnikova, ki je s 17. mesta skočila na 14. Kar nekaj časa sta bili Slovenki Hrovatova in Drevova vodilni.

Bucikova, ki se je v petek na alpski kombinaciji s tretjim mestom veselila svojih prvih stopničk, je zahtevno preizkušnjo končala na 25. mestu, kar so njene tretje veleslalomske točke v karieri.

Šlo je za zadnji ženski veleslalom pred olimpijskimi igrami v Pyeongchangu. Drugo vožnjo, ki je prinesla sijajne slovenske olimpijske obete, je postavil glavni slovenski trener slovenske ženske vrste Denis Šteharnik.

Rebensburgova je dobila tri veleslalome v tej sezoni, predzadnjega na Kronplatzu ter uvodna v Söldnu in Killingtonu. Shiffrinova je zmagala v Courchevelu in Kranjski Gori, Italijanka Federica Brignone je bila najhitrejša v Lienzu, Worleyjeva pa danes v Švici.