Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Norveška bo trd oreh, a naši hokejisti obljubljajo dober boj

Deli na:
Norveška bo trd oreh, a naši hokejisti obljubljajo dober boj

Foto: Reuters

Na olimpijskih igrah v Pyeongchangu se zdaj začenja zares tudi na hokejskem turnirju. Potem ko so ekipe opravile s predtekmovanjem, osmerico najboljših čaka še najtežji korak: poskus preboja v četrtfinale. Slovenija bo za to v torek morala premagati Norveško.

Skandinavski tekmeci niso ravno po meri Slovencev, ki so na zadnjih velikih tekmovanjih z njimi vselej izgubili. A v slovenskem taboru poudarjajo, da bo torek nov dan, ter da dosedanja zgodovina v Pyeongchangu ne bo štela.

"Zdaj smo v odločilni fazi tekmovanja. Moramo poskrbeti, da bomo spet imeli hitre noge. Danes ni bilo nič posebnega, trening smo tudi malo skrajšali, da se ne bi preveč utrudili. Vsak tekmec je za nas izziv. Še vedno smo mi tisti, ki moramo poskrbeti za presenečenja. Proti Norvežanom imamo nekaj slabih spominov, a če se moštvo iz tega ne bi česa naučilo, bi bilo to neumno. Danes bomo imeli še sestanek, na katerem bodo dodelali še zadnje malenkosti," je napovedal selektor Kari Savolainen in poudaril, da v golu ne bo ničesar spreminjal v primerjavi z zadnjo tekmo s Slovaki, ko je branil Gašper Krošelj: "Mislim, da je precej očitno, kdo bo branil."

"Mi ne moremo izbirati tekmecev na olimpijskih igrah, to bi bilo nehvaležno. Norveška nas je sicer na zadnjih svetovnih prvenstvih premagala, toda tudi zaradi naših napak. Če bomo igrali našo igro 60 minut, ne bi smeli imeti težav. O taktiki se še nismo pogovarjali, sicer pa tako kot na vsaki tekmi: hitrost, noge morajo delati, disciplina in čim manj napak," je izkušeni branilec Sabahudin Kovačevič povedal o pristopu proti Norveški.

"Morali se bomo prilagoditi njihovi hitrosti in se braniti. Tudi Američani so bili hitri, pa smo jih premagali. Njihova prednost je, tako kot naša, da se poznajo dolga leta. Imajo dobrega vratarja, mi pa bomo poskusili zmagati. Pri nas je skoraj isto, poznamo se, dobro se postavljamo, igramo taktičen hokej, predvsem pa igramo do konca in se ne predajamo," je vratar Gašper Krošelj iskal prednosti in slabosti obeh ekip ter dodal, da ne smejo popustiti, tako kot so proti Slovaški.

"Vedeli smo, da bo ta tekma najtežja, najpomembnejša. Pripravljamo se tako, da smo sveži, da smo v dobri formi. Zvečer si bomo ogledali še video nasprotnika in še kaj naredili v to smer. Naš načrt, da bi bili iz tekme v tekmo boljši, deluje, razen Rusov. Počutje je vse boljše, nadaljevati moramo naše drsanje, imeti hitre odločitve in zaupanje vase, to je načrt pred to tekmo," je po današnjem treningu v pomožni dvorani hokejskega središča Gangneung (tekma bo v torek ob 8.40 v sosednji veliki olimpijski dvorani) razmišljal branilec Aleš Kranjc.



Na dosedanjih velikih tekmovanjih so bili sicer boljši Norvežani; leta 2013 na svetovnem prvenstvu v uvodni tekmi s 3:1, na Češkem dve leti pozneje prav tako s 3:1, lani v Parizu pa je bil poraz še bolj prepričljiv - 1:5.

A z zgodovino se Slovenci pred to tekmo nočejo obremenjevati. Tudi eden ključnih mož v napadu Rok Tičar, ki je prost dan izkoristil za druženje, gledanje televizije in počitek, medtem ko za ogled drugih tekmovanj na olimpijskih igrah pravi, da za zdaj še ni primeren čas, saj se hokejisti osredotočajo le na svoje delo, je poudaril, da je napočil čas, da Norvežanom vrnejo za kakšen poraz v preteklosti.

"To bo nova tekma. Zgodovina ne kaže ravno nam v prid, a začelo se bo z 0:0. Norvežani igrajo agresivno in skušajo vsakega nasprotnika zbosti ali tepsti. So dobri drsalci z dobrim sistemom. Mi pa bomo pripravljeni, sveži, z borbenostjo in dobrim začetkom prve tretjine, da vsi pridemo v ritem, potem je lažje za vse. Obe ekipi igrata podoben hokej, z veliko drsanja in borbenosti, odločale pa bodo malenkosti in želja. Treba je imeti željo, ker ne igraš vsak dan tako pomembnih tekem. Čas je, da jim vrnemo za nazaj," je prepričan Tičar.

Norvežani so sicer predtekmovanje na olimpijskih igrah končali precej slabše kot Slovenci. Ti so bili drugi v svoji skupini in zbrali štiri točke (razlika v golih 8:12), Norveška pa je iztržila le točko za poraz po podaljšku z Nemčijo, izgubila pa s favoriziranima Finsko in Švedsko. Dosegla je le dva gola, dobila jih je 11.

Slovenija pa bo, če bo v torek ob 16.40 po lokalnem času (8.40 po slovenskem) uspešna, dobila priložnost še za eno maščevanje. Spet bo namreč naletela na Rusijo oziroma selekcijo olimpijskih športnikov iz Rusije, ki so bili v predtekmovanju prepričljivo boljši z 8:2.