stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nevidni Rusi v Pyeongchangu

Deli na:
Nevidni Rusi v Pyeongchangu

Foto: Reuters

V novinarskem središču na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu so siva vrata z napisom "olimpijski športniki iz Rusije", a so redko odprta in za njimi ni nobenih ruskih zastav ali barv. To je primerna metafora za državo, ki jo je zaradi dopinške afere doletel suspenz, nastopiti bo smelo le 168 športnikov, ki veljajo za "čiste".

Čeprav uradno ne bo sodelovala na igrah, pa je Rusija skupaj s Severno Korejo glavna tema pogovorov pred petkovim slovesnim odprtjem 23. zimskih olimpijskih iger. Državo so suspendirali decembra lani zaradi razkritja sistematičnega dopinga v ruskem športu, jo kaznovali s 15 milijonov dolarjev, nekdanjemu ministru za šport Vitaliju Mutku pa dosmrtno prepovedali udeležbo na olimpijskih igrah v uradni vlogi.

Kljub temu pa bo ruska delegacija še vedno ena največjih v Pyeongchangu, pa čeprav pod nevtralno zastavo - kar pomeni, da bodo ruski športniki nastopali kot "olimpijski športniki iz Rusije", v primeru osvojene zlate medalje pa ne bodo poslušali ruske himne. V Pyeongchang je trenutno povabljenih 168 "čistih" ruskih športnikov, še nekaj jih je vložilo tožbe na Mednarodno športno razsodišče (Cas).

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je tudi določil, da na prizorišču olimpijskih iger nikjer v javnosti ne sme biti vidne belo-modro-rdeče ruske trobojnice, niti na apartmajih v olimpijski vasi.



Čeprav bi jim gledalci potisnili v roke rusko zastavo, jo bodo morali ruski športniki odkloniti. Nacionalno zastavo bodo smeli obesiti le na zidove svojih spalnic, a se je ne bo smelo videti z ulice. Zelo stroga pravila veljajo tudi glede njihovih oblačil, tudi v času treningov ali prostega časa.

Tako ne smejo nositi nobene kombinacije oblačil, ki bi tvorila rusko trobojnico - na primer bela majica, modre hlače in rdeča obutev. Spremljali bodo tudi njihove objave na družbenih omrežjih, kjer se smejo predstavljati izključno kot "olimpijski športnik iz Rusije".

Ob tem pa so Rusi močno motivirani, da ta stroga pravila spoštujejo: Mok namreč razmišlja o popolni ali le delni odpravi suspenza Rusiji še pred koncem iger, ki bo 25. februarja. V tem primeru bo smela ruska zastava zaplapolati na uradni sklepni slovesnosti. Na siva vrata v novinarskem središču pa bodo obesili napis "Rusija".