mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nemško sodišče ustavilo deložacijo 76-letnega kadilca, ki je s smradom motil sosede

Deli na:
Nemško sodišče ustavilo deložacijo 76-letnega kadilca, ki je s smradom motil sosede

Foto: Reuters

Nemško zvezno sodišče je odredilo ponovitev sojenja upokojenemu 76-letnemu kadilcu Friedhelmu Adolfu, ki bi se moral sicer izseliti iz stanovanja, ker ga ni želel prezračiti in tako omiliti vonja po cigaretah, ki je motil njegove sosede.

Po leto dni trajajoči odisejadi so sodniki v Karlsruheju sedaj odločili, da so bile v postopku na nižjem sodišču v Düsseldorfu - to je junija lani zavrnilo Adolfovo pritožbo na odlok stanodajalca o deložaciji - storjene napake.

Adolf v stanovanju v Düsseldorfu živi že več kot 40 let, dolgo časa je bil celo hišnik v bloku. Odvetniki stanodajalca so trdili, da se drugi stanovalci pritožujejo zaradi smradu po cigaretah, ki se širi iz njegovega stanovanja po stopnišču in celotni zgradbi, vsakič ko odpre vrata. Zato ga je leta 2013 doletel odlok, da se mora izseliti.

Sodniki so nato na nižji stopnji odločili v prid stanodajalca - ne zato, ker bi bilo narobe, da Adolf kadi, pač pa zato, ker kljub večkratnim pozivom ni želel počistiti pepelnikov ter odpreti oken in prezračiti stanovanja. A zvezni sodniki v Krlsruheju so sedaj lansko odločitev zaradi postopkovnih napak razveljavili in obenem sprti strani pozvali k izvensodni poravnavi.

Primer je bil deležen velike pozornosti, saj bi lahko vplival na življenje milijonov kadilcev v Nemčiji, ki živijo v večstanovanjskih zgradbah. Borci za pravice kadilcev so Adolfa razglasili kar za junaka, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Adolf, sicer vdovec, pravi, da kadi kakih 15 cigaret na dan. "Kadilec sem že 60 let, zakaj bi moral zdaj nehati? Kaj drugega bodo potem še želeli prepovedati, meso?" se je 76-letnik pred časom vprašal v intervjuju na nemški televiziji N24.