reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nekdanji funkcionar Fife priznal prejemanje podkupnin pred SP 1998 in 2010

Deli na:
Nekdanji funkcionar Fife priznal prejemanje podkupnin pred SP 1998 in 2010

Foto: Reuters

Nekdanji ameriški nogometni funkcionar Chuck Blazer je na zaslišanju leta 2013 na sodišču v Brooklynu priznal, da je skupaj s kolegi iz Fife prejemal podkupnine pred glasovanji o gostiteljih svetovnih prvenstev v nogometu leta 1998 in 2010. V sredo so tožilci objavili 40 strani prepisa priznanja.

Blazerja so zaslišali 25. novembra leta 2013, ko je vse priznal in privolil v sodelovanje s preiskovalci v zameno za nižjo kazen, ki mu še ni bila izrečena. Blazer je bil od leta 1990 do leta 2011 drugi človek Fife za Zvezo severne, srednje Amerike in Karibov (Concacaf), od leta 1997 do leta 2013 pa še član izvršnega odbora Fife.

Sodišču v Brooklynu je povedal, da je skupaj z drugimi od leta 2004 naprej prejemal podkupnine za izbiro Južnoafriške republike kot gostiteljice prvenstva leta 2010. Od leta 1992 pa je bil vpleten v podkupovanje za izbiro države gostiteljice za prvenstvo leta 1998, ki ga je dobila Francija. V obeh primerih je v finalu izbora izgubil Maroko, ki je glede na Blazerjevo izjavo za leto 1998 ponujal milijon dolarjev, sam pa je sprejel delo okrog organizacije delitve denarja.

Po Blazerjevih besedah je predsednik nogometne zveze Južne Afrike Molefi Oliphant leta 2008 poslal pismo generalnemu sekretarju Fife Jeromu Valckeju, v katerem je predlagal, naj svetovna nogometna zveza od proračuna predvidenega za prvenstvo leta 2010 odtegne deset milijonov dolarjev. Predlagal je, naj se denar porabi za za financiranje "programa dediščine diaspore", ki ga je vodil predsednik Concacaf Jack Warner. JAR zanika, da je šlo za podkupnino, pač pa za pomoč razvoju nogometa v Karibih.

Warner je eden od 14 obtožencev v podkupovalnem škandalu. Blazer je med drugim priznal, da je od leta 1993 do leta 2003 prejemal podkupnine za pravice do televizijskih prenosov Zlatega pokala Concacaf. To je glavnega turnirja držav iz regije, ki ga je leta 1991 pomagal zagnati.

70-letni Blazer je že leta 2013 predal 1,9 milijona dolarjev premoženja, ko je priznal sodelovanje v kriminalni zaroti, pranje denarja, izogibanje davkom in druga kazniva dejanja. Drugi del odškodnine mu bodo odmerili ob izreku kazni.

Ameriški tožilci, oboroženi z Blazerjevimi izjavami, nadaljujejo lov in napovedujejo, da še ni konec obtožnic. Ameriško pravosodno ministrstvo že dolga leta deluje po ustaljenem vzorcu, ko se loti kriminalnih organizacij. Najprej zapre nižje uradnike in jih zasuje s točkami obtožnice, da jih prepriča v sodelovanje oziroma v pričanje proti nadrejenim.

Proti predsedniku Fife Seppu Blatterju za zdaj še ni bilo obtožnice. Blatter je bil na čelu Fife od leta 1998, v torek pa je napovedal odstop s položaja in to šest dni po objavi obtožnic in štiri dni po izvolitvi za svoj peti mandat.