900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nekaj odmevnejših koncertov v letu 2015

Deli na:
Nekaj odmevnejših koncertov v letu 2015

Foto: ramazzotti.com

Izbor nekaterih odmevnejših koncertov, napovedanih za leto 2015.

11. februar: ORLANDO JULIUS & THE HELIOCENTRICS; Kino Šiška, Ljubljana

V ciklu Sogodbe, s katerim Druga godba nadaljuje tudi v letu 2015, bo v CUK Kino Šiška nastopil priznani afriški glasbenik Orlando Julius, skupaj z londonsko psihadelično jazz zasedbo The Heliocentrics. Julius je že v zgodnjih 60. kraljeval na nigerijski glasbeni sceni, ki jo je pod vplivom ameriškega soula okužil s svojo različico highlifa oziroma afriškega soula. Ta je odločujoče vplivala na glasbo, ki jo danes imenujemo afrobeat. V Ljubljani bo Julius z zasedbo The Heliocentrics v sklopu evropske turneje predstavil skupni projekt Jaiyede Afro.

14. februar: DINO MERLIN; Arena Stožice, Ljubljana

Zaljubljenci bodo valentinovo lahko preživeli v areni Stožice, kjer jim bo v sklopu svetovne turneje Hotel Nacional prepeval "regijski poet" Dino Merlin. Organizatorji napovedujejo, da bo bosansko-hercegovski lirični mojster serviral uspešnice, s katerimi je že osvajal slovensko prestolnico ter premierno postregel tudi z repertoarjem z novega albuma. Merlin ima za seboj kar nekaj uspešnih sodelovanj, tako regionalnih kot mednarodnih. Med najvidnejšimi so sodelovanja z Rayjem Charlesom, Mercedes Sosa in Khaledom. Med njegove uspešnice sodijo skladbe Učini mi pravu stvar, Bosnom behar probeharao, Ja potpuno trijezan umirem in Kad si rekla da me voliš.

19. februar: LAJKO FELIX QUARTET; Kino Šiška, Ljubljana

Po dveh letih se v Kino Šiška vrača vojvodinski violinist in citrar Felix Lajko, tokrat s celotno postavo, v kateri so še Antal Brasnyo na violi, cimbalist Michael Kurina in kontrabasist Ferenc Kurina. "Bistvo moje glasbe izvira iz občutljivosti in raznolikosti inštrumenta, ki ga igram. Nobenih novih vrst glasbe ne igram, le po svoji poti hodim, improviziram in skladam. Nobenih razlik ne delam med slogi in tokovi v glasbi, zato igram folk, klasično, rock, blues in jazz glasbo pa tudi improvizirane skladbe. Če bi moral kategorizirati svoj stil glasbe, bi izbral temačen folk," pravi "vražji violinist", ki ima za seboj tudi številna sodelovanja, med drugim z zasedbami, kot so Ritual Nova, Makuz in Noir Desir.

21. februar: YANN TIERSEN; Kino Šiška, Ljubljana

Prav tako se v letu 2015 v Šiško vrača francoski šarmer in multiinstrumentalist Yann Tiersen. Tokrat bo predstavil nov studijski izdelek, poimenovan Neskončnost. Poleg skladb z novega albuma bo Tiersen postregel tudi s številnimi starejšimi uspešnicami. V okviru projekta Tiny Feet, na katerem se mu bodo pridružili glasbeniki izpod okrilja založbe Unknown Capability Recordings, pa bo glasbenik, ki je širšim množicam znan po glasbi iz filma Amelie, prvič izvajal tudi izbor glasbe Martina Zeichneteja, avtorja nedavno odkritih posnetkov Kosmischer Laufer - skrivnostna kozmična glasba vzhodnonemškega olimpijskega programa 1972-83, napovedujejo v Kino Šiška.

28. februar: MARK LANEGAN BAND; Kino Šiška, Ljubljana

ŠKUC Ropot in Kino Šiška sta združila moči za to, da bo v centru urbane kulture ponovno nastopil Mark Lanegan s svojo zasedbo. Laneganova zgodovina sodelovanj je neverjetna, prav tako se lahko pohvali, da je njegovo ime pri 50 letih zapisano na okoli 50 albumih. V Ljubljani bo predstavil nov studijski album Phantom Radio. Britanski The Independent ga je razglasil za album leta in o njem zapisal: "Mark Lanegan si zasluži, da bi ga povzdignili med prvake sodobnih rock glasbenikov in morda je Phantom Radio tisti album, ki bo v dojemanju javnosti končno izsilil ta premik. Za razliko od večine goth popa Laneganove stvaritve niso stvar mode ali šminke, temveč pristen krik iz srca, tako redek in lep, da mu v glasbi ni para." Predskupini bosta Duke Garwood in The Faye Dunaways.

3. marec: LAMB; Kino Šiška, Ljubljana

Leto povratnikov v Kinu Šiška bo zaznamoval tudi nastop kultnega angleškega trip-hop dua Lamb. Glasbeni slog dua je posebna mešanica trip hopa, jazza, duba, breaka in drum and bassa, vsebuje pa tudi močne vokale in, posebej v zadnjih delih, nekaj akustičnih vplivov. V Ljubljano se Lou Rhodes in Andy Barlow vračata z novim albumom Backspace Unwind. Šesti studijski izdelek dua prinaša še en pladenj izvrstne elektronike, ki zveni sveže in sodobno, hkrati pa še vedno pri vsakem komadu ohranja njuno edinstveno čarobno sintetizatorsko preobleko, so zapisali v Kino Šiška, kjer koncert organizirajo v sodelovanju s Škuc Bubo.

15. marec: ARCHIVE; Kino Šiška, Ljubljana

Archive je eden od najbolj samosvojih, vznemirljivih in težko opredeljivih fenomenov, kar jih je zraslo v zadnjih dveh desetletjih na britanski sceni sodobne popularne glasbe. Doživetje njihovega koncerta se lahko primerja z doživetjem Portishead. Člani dinamične zasedbe vse od leta 1996 skoraj trmasto ostajajo gospodarji svoje usode, ki raje ostajajo znotraj svojega sveta, kot da bi sledili prevladujočim trendom, ob tem pa ustvarjajo albume, ki so vsi brez izjeme epski. V Slovenijo premierno prihajajo z desetim albumom Restriction, ki bo izšel 12. januarja. Album bo ponudil, tako organizatorji, še eno pripoved o mogočnem cinemaskopskem valovanju, ki črpa iz mnogoterih pristopov in glasov, a ohranja prepoznavni duh unikatnih Archive.

1. april: LAGWAGON, THE FLATLINERS in WESTERN ADDICTION; Kino Šiška, Ljubljana

Kapa bo v Kinu Šiška poskrbela za pravi punk rock večer. Prihajajo kalifornijski punkerji Lagwagon, ki so po devetih sušnih letih izdali nov album Hang, s katerim, v nasprotju z naslovom, dokazujejo, da je njihova glasba še kako živa. Na turneji Lagwagon spremljajo Kanadčani The Flatliners, ki so punk rock prenesli na nove generacije, in še čisto sveži kalifornijski Western Addiction, napovedujejo na Eventimu.

5. april: RUSSIAN CIRCLES in HELMS ALEE; Kino Šiška, Ljubljana

V soorganizaciji ŠKUC Bube in KiborgSpužva Büking bodo v Kinu Šiška nastopili post-metalski strokovnjaki Russian Circles. Čikaško-ruska trojica je leta 2010 že nastopila v Menzi pri koritu na Metelkovi. Skupina na nosilcih zvoka razborito prodira v čudoviti svet hard cora, metala ter prog- in post-rocka, zvočno se njihovi zajetni, zahtevni in izpiljeni inštrumentali brez težav kosajo z epičnimi podvigi Explosions In The Sky, Fugazi ali Pelican, so tedaj zapisali organizatorji. Russian Circles se bo tokrat pridružil težkokategorni mutant Helms Alee, troglava rockovska pošast iz Seattla.

6. maj: NILS FRAHM HAS LOST HIS MIND EUROPEAN TOUR 2015 in DAWN OF MIDI; Kino Šiška, Ljubljana

Berlinski princ klavirske atmosferike Nils Frahm je eden najbolj cenjenih in vse bolj oboževanih modernih avtorjev, ki povezuje svetove klasične in popularne glasbe, akustike in elektronike ter navdušuje tako resne kritike kot novodobni hipsteraj. V Kinu Šiška se bo v soorganizaciji z društvom Kataman ustavil v sklopu evropske turneje Nils Frahm Has Lost His Mind. Spremstvo mu bo delal newyorški jazz-minimal-techno akustični trio Dawn of Midi.

22. september: EROS RAMAZZOTTI, Arena Stožice, Ljubljana

V sklopu Eros World Tour 2015 bo Slovenijo po šestih letih obiskal priljubljeni italijanski pevec Eros Ramazzotti. Glasbenik je v treh desetletjih podpisal številne uspešnice, kot so Adesso tu, Musica e, Se bastasse una canzone, Cose della vita (Can't Stop Thinking of You) - duet s Tino Turner in Un' altra te. Njegov zvezdniški repertoar vključuje duete s Tino Turner, Andreo Bocellijem, Cher, Anastacio, Joejem Cockerjem, Lucianom Pavarottijem in Rickyjem Martinom. Oder si je delil z velikani, med drugim z Rodom Stewartom, Eltonom Johnom in Cockerjem. Letos je Ramazzotti izdal dvojni album Terra Promessa 30th anniversary, na katerem so številne uspešnice, ki jih bo delil tudi z občinstvom v Stožicah.