Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Najboljši Prevc v Oberstdorfu je bil Cene, zmagal Avstrijec Kraft

Deli na:
Najboljši Prevc v Oberstdorfu je bil Cene, zmagal Avstrijec Kraft

Foto: Sloski.si

Avstrijec Kraft je zmagal na prvi tekmi novoletne turneje v Oberstdorfu, najboljši Slovenec je bil Cene Prevc na osmem mestu.

Avstrijec Stefan Kraft je zmagal na uvodni tekmi novoletne turneje v smučarskih skokih v nemškem Oberstdorfu (139 in 134,5 m, 308 točk). Drugi je bil Poljak Kamil Stoch (137 in 135 m, 305,2), tretji pa Avstrijec Michael Hayböck (135 in 133 m, 296,2). Najboljši Slovenec je bil tokrat Cene Prevc na osmem mestu (132,5 in 132 m, 284,4).

Pred 27.000 gledalci je bil Jurij Tepeš deveti (133,5 in 131 m, 283,2), zmagovalec minule sezone pokala in novoletne turneje Peter Prevc pa 10. (130 in 135 m, 281,8). Vodilni v svetovnem pokalu Domen Prevc je bil šele 26. (124,5 in 127 m, 254,7)

V drugo serijo se ni uvrstil Jernej Damjan, ki je bil 32. (124 m, 125,7); slednji bi se uvrstil v finale kot 30., če ne bi bilo prve serije na izpadanje.

"Tudi sam sem pozitivno presenečen. Napravil sem dva skoka, kot sem jih želel, čeprav sem na treningu nastopil nekoliko slabše. Imel pa sem v glavi, kaj moram narediti. Skoki so mi uspeli, kto sem želel in to je prineslo osmo mesto. Kvalifikacije in oba tekmovalna skoka so bili dokaj podobni. Toda jutri je lahko povsem drugače, se lahko vse obrne, kot dan in noč. Bomo videli," je po izidu kariere menil Cene Prevc.

"Tudi misliti si nisem upal pred novoletno turnejo, da bom prišel do take uvrstitve. Na treningu še ni šlo, toda vedel sem, kaj moram narediti. To sta moja dva najboljša skoka sezone in sem zelo vesel. Doslej mi ni uspevalo, prejšnja leta mi je malo zmanjkalo. Tokrat sem prišel z mirno glavo, izboljševal dosežke in le še upam, da bom tako stopnjeval še naprej," si je zaželel Tepeš.

"Občutki se počasi razvijajo, izoblikujejo. Toda naredim dober skok, potem pa trener Goran Janus ugotovi, da je še kaj za izboljšati. Toda bil sem 26. in 33., to je prva tekma po 10 dnevih, ko sem med deseterico. Sem pomirjen in lahko grem z dvignjeno glavo naprej. Lani mi je bilo huje, kar se vrveža tiče, letos je bolj mirno. Všeč pa mi je vzdušje na razprodanih tribunah, med katerimi je bilo veliko slovenskih zastav in zato je še lepše napraviti dober izid," je povedal Peter Prevc.

Kraft je vodil že po prvi seriji (156,3 točke), drugi je bil Stoch s 4,3 točke zaostanka, tretji pa Hayböck, ki je zaostajal za 6,4 točke. Cene Prevc in Jurij Tepeš (po 142,2) sta delila sedmo mesto, Peter Prevc je bil na 12. mestu (137,6), Domen Prevc pa 28. (126,5). Slednji v finalu po štirih nastopih ni prevzel niti vodstva, saj je bil boljši Nemec Andreas Wank (130 m). Peter je bil nato veliko bolj zadovoljen, saj je prevzel vodstvo in je bil tam vse do nastopa Norvežana Daniela Andrea Tandeja, ki po devetem mestu po prvi seriji ni bil zadovoljen, na koncu pa je pristal takoj za zmagovalnim odrom na četrtem mestu.



Takoj za skokom Tandeja je Tepeš prehitel Petra Prevca, Cene Prevc pa je sicer prav tako zaostal za Tandejem, vendar z najboljšim dosežkom kariere zasedel končno prvo mesto v slovenski konkurenci, kjer je trojica končala med deseterico. Domen Prevc je kljub spodrsljaju ostal skupno prvi (545 točk), vendar sta se mu Tande (432) in Kraft (431) pred naslednjo tekmo v Garmisch Partenkirchnu na prvi dan novega leta zelo približala.

V prvi seriji na izpadanje so bratje Prevci nastopili povsem drugače kot sicer v tej sezoni, saj je bil najboljši Cene, ki se je na najvišjo raven prebil iz celinskega pokala, Peter je bil ponovno vesel svojega dosežka, Domen pa se je po doskoku lahko le prekril obraz z obema rokama.

Štiriindvajsetletni Peter Prevc je izločil Norvežana Toma Hildeja (121 m, 121), bronast na ekipni olimpijski tekmi v Vancouvru 2010 ter štirikrat srebrn na ekipnih tekmah na SP. Norvežan pa se je po petnajstih uvrstitvah med deseterico, od tega je trikrat na posamičnih tekmah ugnal vse tekmece, v tej sezoni le dvakrat uvrstil med dobitnike točk, obakrat v Engelbergu, kjer pa ni bil med prvo dvajseterico. Peter Prevc je z osemnajsto zmago v parih na novoletnih turnejah sicer skočil na 130 metrsko oznako, vendar premalo, da bi bil pred finalom povsem v vrhu.

Peter je bil tretji med Slovenci, šele četrti pa sedemnajstletni Domen Prevc, ki je sicer ugnal Japonca Takuja Takeuchija, člana bronaste olimpijske reprezentance iz Sočija, ki pa je bil v tej sezoni najvišje na posamični tekmi na 12. mestu. Japonec je skočil le 117 m (110 točk), vendar ga je najmlajši izmed Prevcev preskočil le za 16,5 točke in je bil po prvi seriji daleč ne le od zmagovalnih stopničk, ampak tudi od najboljše dvajseterice.

V enem od derbijev "veteranov" je 27-letni Tepeš, najstarejši v letošnji slovenski izbrani vrsti, zanesljivo izločil 35-letnega Švicarja Simona Ammanna (123 m, 115,7). Svetovni prvak iz Sappora 2007 je osvojil štiri zlate olimpijske medalje, v Salt Lake Cityju (2002) in Vancouvru (2010), najuspešnejši švicarski skakalec vseh časov pa sedaj ni več v vrhunski formi, za povrh pa Tepeš v tej zimi skače zelo stabilno in se ves čas uvršča med dobitnike točk, kar je prevesilo tehtnico na slovensko stran tudi na tej tekmi.

Kmalu nato je nastopil Cene Prevc, ki je, četudi brez velikih izkušenj na tekmah svetovnega pokala, prav tako brez težav ugnal Poljaka Klemensa Muranko (119 m, 113,6). Tepeš in srednji od treh bratov Prevc sta, kot zanimivost, zbrala enako število točk in sta nato dolgo vodila.

Damjana je čakal letos zelo dobri Francoz Vincent Descombes Sevoie (126 m, 132,1). Pred tekmo je bil Francoz v skupnem seštevku pokala 12., točko in mesto pred Petrom Prevcem. Damjan potem, ko v minuli sezoni ni osvojil točk pokala in se je med najboljše po poškodbah vrnil po uspešnih treningih ter osvojitvi državnega naslova v Planici, ni prikazal skokov s treningov in je takoj po nastopu zasedal četrto, predzadnje mesto med srečnimi poraženci. Nastop v finalu mu je nato spodletel prav zaradi dvobojev, saj je po dosežkih zasedel natančno trideseto mesto, prehitela pa sta ga dva zmagovalca parov.