klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Najboljše mesto za bivanje avstralski Melbourne, med najslabšimi tudi Damask

Deli na:
Najboljše mesto za bivanje avstralski Melbourne, med najslabšimi tudi Damask

Melbourne - Foto: Profimedia

Avstralski Melbourne je glede na raziskavo britanskega tednika Economist že sedmo leto zapored najboljše mesto za bivanje na svetu. Med najslabšimi mesti pa je sirski Damask.

Drugo največje avstralsko mesto in prestolnica zvezne države Viktorija Melbourne je prejelo odlične ocene na področju skrbi za zdravje, izobrazbe in infrastrukture. Tamkajšnji župan Robert Doyle je glede imenovanja njihovega mesta kot najprijetnejšega dejal, da je zmaga v razvrstitvi mest "neverjeten dosežek, na katerega bi morali biti vsi tamkajšnji prebivalci izredno ponosni".

Vendar pa po besedah Doyla prvo mesto na lestvici prijetnosti ne pomeni, da je Melbourne "na kakršen koli način popolno mesto", je njegove besede še povzela nemška tiskovna agencija dpa.

"Še naprej bomo vsak dan trdo delali, da bi Melbourne naredili še boljšega in da bi ustvarili pravičnejšo, varnejšo in močnejšo zvezno državo za vse prebivalce Viktorije," pa je raziskavo Economista komentiral predsednik vlade zvezne države Viktorija Daniel Andrews.



V skupino desetih najboljših mest za bivanje so se poleg Melbourna uvrstili še avstrijska prestolnica Dunaj in tri kanadska mesta - Vancouver, Toronto in Calgary. Calgary si je peto mesto v prijetnosti delil z avstralskim mestom Adelaide. V skupini najboljših so se znašli tudi avstralski Perth, novozelandski Auckland, finska prestolnica Helsinki in nemški Hamburg.

Med najmanj prijetnimi mesti na svetu pa so se glede na raziskavo znašli sirski Damask, nigerijski Lagos, libijski Tripoli, glavno mesto Bangladeša Daka in mesto Port Moresby na Papui Novi Gvineji.

V raziskavi je britanski tednik Economist razvrstil 140 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so bili stabilnost, skrb za zdravje, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura v mestih.