bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na svetovnem prvenstvu z 48 reprezentancami jih bo 16 iz Evrope

Deli na:
Na svetovnem prvenstvu z 48 reprezentancami jih bo 16 iz Evrope

Foto: Bobo

Mednarodna nogometna zveza je objavila predlog, koliko mest bi morala dobiti katera od konfederacij na razširjenem svetovnem prvenstvu leta 2026.

Na prvenstvu 2026 bo namesto 32 reprezentanc po novem sodelovalo 48 moštev. Po novem predlogu naj bi Evropo namesto 13 reprezentanc zastopalo 16 ekip, kar je bila tudi zahteva Aleksandra Čeferina.

Predlog je sestavil Odbor za razširjeni turnir svetovnega prvenstva, končno odločitev pa bo sprejela Fifa na zasedanju v Bahrajnu meseca maja. Novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin se je vseskozi zavzemal za povečanje števila evropskih ekip na svetovnem prvenstvu.

"S predlogom razdelitve mest za svetovno prvenstvo 2026 smo zadovoljni. Verjamemo, da bo Uefa s 16 reprezentancami v novem formatu SP primerno zastopana," je ob tem dejal predsednik Evropske nogometne zveze Čeferin.

Predlog med drugim predvideva, da bi Evropo zastopalo 16 reprezentanc, Afriko devet, Azijo osem, Južno Ameriko šest, konfederacija CONCACAF (Severna in Srednja Amerika ter Karibi) šest, Oceanija pa ena.



Za dve preostali mesti se bo borilo šest reprezentanc na turnirju, ki ga bo priredil gostitelj prvenstva. Na tem turnirju ne bo evropske reprezentance, konfederacija gostiteljev bo dala dva predstavnika, ostale konfederacije po po enega.

Poleg tega se bo avtomatsko na prvenstvo uvrstil gostitelj tekmovanja, konfederacija iz katere prihaja gostitelj pa bo imela eno mesto manj na SP.

Po novem predlogu za razširjeno prvenstvo bo 48 ekip razdeljenih v 16 skupin s po tremi moštvi. V drugi del prvenstva se bosta uvrstili po dve ekipi iz vsake skupine, oziroma skupno 32 moštev.

Do zdaj je Evropo zastopalo 13 reprezentanc, Afriko pet, Azijo štiri, Južno Ameriko pet, CONCACAF pa tri. Še dve ekipi sta prišli iz medcelinskih kvalifikacij (dvoboj predstavnikov CONCACAF in Oceanije ter Južne Amerike in Azije).