stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Poletni noči bodo odmevale skladbe Jožeta Privška

Deli na:
Na Poletni noči bodo odmevale skladbe Jožeta Privška

Jože Privšek je tudi avtor številnih izvirnih jazzovskih kompozicij in pesmi, pisal pa je še glasbo za film, televizijo in gledališče. - Foto: RTV Slovenija

Na Kongresnem trgu bo nocoj potekala prireditev Poletna noč, ki bo posvečena 80. obletnici rojstva skladatelja, dirigenta in pianista Jožeta Privška.

Njegove skladbe bodo ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Big Banda RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla in Lojzeta Krajnčana izvajali številni izjemni solisti, tudi Oto Pestner.

Na letošnji Poletni noči bodo zazvenele številne priljubljene slovenske popevke, ki nosijo Privškov glasbeni podpis. Med 22 skladbami na sporedu bodo Ne prižigaj luči v temi, Tam, kjer sem doma, Zlati prah imaš v očeh, Zato sem noro te ljubila in Vozi me vlak v daljave.

Poleg Pestnerja bodo skladbe ob spremljavi orkestrov RTV izvajali tudi Darja Švajger, Alenka Godec, Nuška Drašček, Nina Strnad, Nuša Derenda, Edvin Fliser, Matjaž Mrak, Alex Volasko, Matjaž Kumelj in vokalna skupina Kreativo. Prireditev bosta povezovala Bernarda Žarn in David Urankar, pod njen scenarij pa se podpisuje Anuša Gaši, piše na spletni strani Festivala Ljubljana, ki prireditev pripravlja v koprodukciji z RTV Slovenija.

Pianist, dirigent in skladatelj Jože Privšek (1937-1998) je spisal pomembna poglavja slovenske zabavne glasbe in jazza, 30 let kot dirigent Big Banda RTV Slovenija (sprva imenovan PORL - Plesni orkester Radia Ljubljana, nato Big Band RTV Ljubljana). Ponesel ga je na vrhunsko raven in zanj napisal več tisoč jazzovskih aranžmajev.

Privšek je tudi avtor številnih izvirnih jazzovskih kompozicij in pesmi, pisal je glasbo za film, televizijo in gledališče. Za ustvarjanje je prejel stanovsko Kozinovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada in viktorja. Letošnja Poletna noč mu je posvečena, ker bi 19. marca dopolnil 80 let.