Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Na Evroviziji slavila Švedska, Maraayi 14. mesto

Deli na:
Na Evroviziji slavila Švedska, Maraayi 14. mesto

Foto: Reuters

Na jubilejni 60. Evroviziji je slavil predstavnik Švedske Mans Zelmerlöw s skladbo Heroes, Slovenija se je z duom Maraaya in skladbo Here for You uvrstila na 14. mesto. Zelmerlöw je s pesmijo Heroes že na stavnicah zelo visoko kotiral. TV voditelj in gledališki igralec je prepričal z izdatno vizualizacijo s simpatičnim belim možičkom.

Švedska je na Evroviziji tekmovala 55-krat, pred Zelmerlöwom pa je zmagala že s petimi drugimi predstavniki. Po razglasitvi rezultata se je Zelmerlöw zahvalil vsem, ki so glasovali zanj, ter svoji ekipi in Evropi sporočil, da smo vsi heroji, ne glede na to, koga ljubimo in v kaj verjamemo. Švedski je bila ves čas glasovanja zelo tesno za petami Rusija, ki jo je predstavljala Polina Gagarina s skladbo A Million Voices, v kateri je zapela, da še vedno verjame v sanje.

Tretje mesto je zasedla Italija, ki je v boj poslala zmagovalce letošnjega 65. Sanrema, pop-operni trio Il Volo s skladbo Grande Amore. Četrta je bila Belgija z energično in trendovsko pesmijo Rhythm Inside, ki jo je zapel komaj 19-letni pevec Loic Nottet. Peto mesto si je priborila letošnja gostujoča država Avstralija, ki je na Dunaj poslala 33-letnega Guyja Sebastiana, enega najbolj popularnih avstralskih izvajalcev.

Finalni večer je uvedla pesem o združevanju in gradnji mostov med državami, kar je bilo tudi gesto letošnje Evrovizije. Skupaj z otroškim zborom jo je izvedla lanska zmagovalka Conchita Wurst.

Oder v obliki očesa, ki zre v Evropo in predstavlja okno v svet, je prva zasedla Slovenija, ki jo je doletela čast, da uvede evrovizijski finale. Ob Marjetki in Alešu Vovku alias Raayu je na odru plesala Lara Balodis Slekovec v vlogi violinistke, Marjetka pa je ob zaključku nastopa na odru veselo zavriskala. Raay je pred nocojšnjim finalom za multimedijski portal RTV Slovenija MMC dejal: "Zmaga za naju je, da zadnji dan nastopiva z istim občutkom, kot bi nastopala v dnevni sobi - s čustvi." Maraaya je z 39 točkami pristala na 14. mestu.

Prva iz držav velike peterice, ki največ prispevajo v evrovizijski proračun, se je predstavila francoska pevka Lisa Angell s skladbo N'oubliez pas. Velika Britanija je v boj poslala duo Electro Velvet s swingovsko skladbo Still In Love With You. Nemška predstavnica Ann Sophie je v skladbi Black Smoke pela o trenutku, ko se zavemo, da z nekom nismo za skupaj, španska predstavnica Edurne pa je zapela pesem Amanecer.

Letošnjo Evrovizijo so zaznamovale skladbe, ki so opozarjale na družbeno stanje in pozivale k boljši prihodnosti ter ljubezenske pesmi. Madžarska predstavnica Boggie je zapela, da je obupana nad svetom, in na občinstvo naslovila vrsto vprašanj o krivičnosti sodobne družbe, armenski predstavniki iz nacionalno pisanega sestava Genealogy pa so s pesmijo Face The Shadow pozivali, da se ne smemo nikoli predati, ko sledimo svojim sanjam.

Predstavnika Litve Monika Linkyte in Vaidas Baumila sta prepevala o zaljubljenosti in nastop ponovno zaznamovala s poljubom na usta, o ljubezni je v skladbi In The Name Of Love pela tudi poljska predstavnica Monika Kuszynska, ki jo je nesreča leta 2006 prikovala na invalidski voziček.

V treh tekmovalnih večerih so se na letošnji Evroviziji spominjali minulih 60 let tekmovanja, ki je bilo leta 1956 ustanovljeno, da bi z glasbo združilo Evropo po vojni. V tem obdobju se je Evrovizija zelo spremenila v smislu kostumov, nastopov in glasbenih slogov. Tekmovanje so zaznamovali ognjemeti, veter v laseh, v minulih letih pa tudi izjemne video projekcije.

Slovenska predstavnika sta, kot je po koncu jubilejne prireditve za STA dejal Raay, po napovedih in po odzivu na njuno glasbo upala na uvrstitev med najboljših pet, čeprav bi verjetno imela manjša pričakovanja, če bi bile napovedi na stavnicah nižje. Z vtisom in svojo ekipo sta bila zadovoljna, prav tako z nastopom, ki je bil po njegovi oceni še nekoliko boljši kot v polfinalu. Po tihem pa sta se oba bala, da je Evrovizija "postala še bolj šov, kot sta predvidevala".

Da Slovenija sodeluje na Evroviziji, se mu zdi pomembno, ker je uvrstitev v finale, kot pravi, večja promocija za državo, kot npr. Expo, za katerega nameni precej več sredstev. V finale pa se je po njegovem mnenju mogoče uvrstiti z dobro skladbo. "In glede na to, kako se je Slovenija letos zapisala tudi izven treh minut nastopa, smo pustili nek svoj pečat in je to neka pot, ki jo moramo imeti začrtano za naprej," je še ocenil Raay. Duo se v Slovenijo vrača že danes, sprejem in srečanje z novinarji je predvideno ob 20. uri na RTV Slovenija.