Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Merklova se je iz Hitlerja prelevila v sočutno mater

Deli na:
Merklova se je iz Hitlerja prelevila v sočutno mater

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel si je med begunci, ki na mejah EU čakajo na priložnost za odhod v Nemčijo, in na spletnih družbenih omrežjih, ki jih uporabljajo, prislužila nemalo hvale. Kanclerka, ki so jo zaradi nepopustljivosti do Grčije protestniki še slab mesec nazaj primerjali s Hitlerjem, se je sedaj prelevila v sočutno mater.

Kot v spletni izdaji piše britanski Guardian, obstajajo strani na Facebooku z naslovi, kot je Mama Merkel, mater izobčencev. Sirci ob tem na spletu delijo tudi podobe kanclerke, opremljene s slogani, kot sta Radi te imamo ali Sočutna mati.

Nekatere objave na spletu imajo ključno besedo #Merkel_TheEthiopian, kar se nanaša na zgodbo o Ašami ibn Abdžarju, krčanskem vladarju, ki je v času preroka Mohameda v kraljestvu Aksum na današnjem severu Etiopije in Eritreje nudil zatočišče preganjanim muslimanom. Objavljene so tudi predelane podobe kanclerke, ki poudarjajo razliko med njenim sočutjem in trdosrčnostjo arabskih voditeljev.

Nemčija ima v Siriji od začetka državljanske vojne leta 2011 v veliki meri sloves sočutne države, saj naj bi sirskim beguncem nudila boljše azilne pogoje kot druge članice EU, z izjemo Švedske. Nemčija je letos samo do junija prejela 296.710 prošenj za azil.

A najnovejši porast čustvenih izlivov v prid Merklovi gre pripisati predvsem odločitvi Berlina, da uporabi t. i. suverenostno klavzulo dublinske uredbe in sirskim beguncem omogoči prošnjo za azil na svojih tleh, namesto da bi jih vračala v tisto članico EU, v kateri so prvič stopili na ozemlje povezave.

Sirec Monzer, ki je ta teden pripotoval v Nemčijo, potem ko so mu prstne odtise vzeli že drugje v Evropi, je tako za Guardian dejal: "Merklova je spoštovanja vredna ženska s človekoljubnimi vrednotami in zelo obzirna. Ona je mati Sircev."

Monzerjev sonarodnjak Hašem Alsuki, ki je za azil zaprosil na Švedskem, pa je povedal podobno: "Mislimo, da je Merklova boljša kot katerikoli drug svetovni voditelj. Je rešiteljica sirskih otrok iz pekla vojne in ekstremizma. Vsi Sirci ljubimo Merklovo in njen pogum."

Kanclerka pa ni priljubljena le med Sirci, temveč tudi med drugim migranti. V centru za begunce v Hannovru trenutno živi njena sedemmesečna soimenjakinja ganskega porekla. Malo Angelo Merkel je rodila 26-letna Ganka Ophelya Ade, ki ji je, potem ko je v visoki nosečnosti prečkala Sredozemsko morje, letos uspelo doseči Nemčijo.

"Tako hvaležna sem bila, takšno olajšanje sem občutila, ker nas Angela Merkel sprejema, tak vtis je naredilo name, kar tej ženski tukaj uspeva," je razlog, zakaj je hčer poimenovala po kanclerki, za Spiegel obrazložila Adejeva.

Nemci medtem stališče Merklove do begunske krize spremljajo z mešanimi občutki, tako da je kanclerka tarča kritik tako z levice kot z desnice. Desničarji jo označujejo za izdajalko naroda, levičarji pa obtožujejo, da je medla v obsodbah napadov oziroma požigov centrov za azilante.