Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Med čakanjem na dražbo se potolažite s prodajnim katalogom, lahko tudi z nakupom 25 let stare čokolade

Deli na:
Med čakanjem na dražbo se potolažite s prodajnim katalogom, lahko tudi z nakupom 25 let stare čokolade

Naslovnica kataloga, ki jo je v sodelovanju z Nežo Lukančič pripravil Jaka Prijatelj, starinar in lastnik Carniole Antiqua, nam dela skomine po morju - Foto: FB

Ljubitelji starin so si za letošnje leto obetali spomladansko dražbe starin in umetnin v Narodni galeriji v Ljubljani. Nazadnje jo je lani ob trideseti jubilejni obletnici pripravila priznana starinarna Carniola Antiqua v sodelovanju z Antikvariatom Glavan.

Tokrat ne velja, da kdor čaka, dočaka. Za 10. maj napovedane dražbe ni bilo zaradi korone, kljub temu so v Carniola Antiqua izdali letošnji prodajni katalog (v elektronski obliki s pogoji prodaje).

Naslovnica kataloga, ki jo je v sodelovanju z Nežo Lukančič pripravil Jaka Prijatelj, starinar in lastnik Carniole Antiqua, nam dela skomine po morju. Na njej je v ospredju brhka mladenka v modrih kopalkah s plaže letovišča Portorož. Gre za motiv s plakatne razglednice, narejene v dvajsetih letih prejšnjega stoletja in omenjene med starinami in umetninami v katalogu. Njena izklicna cena je 60 evrov. Za izklicno ceno 38 evrov lahko zbiratelji dobijo še druge morske motive, štiri barvne in eno črno belo razglednico Pirana in Portoroža iz leta 1939.

Srebrna ura s štiriperesno deteljico

Tako kot je običajno na dražbah vedno pritegnejo pozornost predmeti z zanimivim izvorom, letnico nastanka in ceno. V katalogu je tokrat zanimiva omemba francoske diplomatske porcelanske posode. Gre za darilo Rolanda Dumasa, francoskega ministra za zunanje zadeve med leti 1988–1993, ni pa mogoče izvedeti, komu je bilo podarjeno in kdo se je odločil za prodajo. Posodo je mogoče kupiti po izklicni ceni 160 evrov, kakšna bo njena končna cena je seveda odvisno od tega, koliko bo zanimiva za zbiratelje.

Kdo bi bil pripravljen odšteti 560 evrov za srebrno žepno uro Audemars Frères Geneve iz dvajsetih let prejšnjega stoletja? Ura ima pripadajoče žige in brezhiben mehanizem, ima pa poškodovano številčnico in je brez stekla. Sicer pa je za izklicno ceno 60 evrov mogoče kupiti srebrno žensko ročno uro iz sredine dvajsetih let prejšnjega stoletja. Takrat se je spremenila moda nošenja ženskih ur in so visečo uro na verižici predelali v ročno. Uri je pridan še obesek za srečo s štiriperesno deteljico.

Foto: FB - Srebrna ura s štiriperesno deteljico

400 evrov za Uršulo in 25 let čakanja na prvi ugriz

Za izklicno ceno 400 evrov je lahko vaša plišasta medvedka Uršula Noordung v kartonski škatli. Izdelana je bila v nekdanji izolski tovarni igrač Mehano, na njeni tački je vezen trak z Malevičevim črnim križem- nalepka NSK. Medvedka je bila narejena po naročilu Galerije Anonimus, ki je založila tudi avtorsko skodelico, izdelano v Kli Liboje; njena izklicna cena je 60 evrov.

Skupno je v prodajnem katalogu navedenih 113 starin in umetnin, kot zadnji je zapisan Gledališki list Molitveni stroj Noordung (Prayer Machine Noordung Ballet). Njegova zanimivost je v tem, da je bil izdelan v obliki dveh Gorenjka čokolad in lesene tablice. Kdor se bo odločil za ta nakup po izklicni ceni 120 evrov, naj ve, da je čokoladi pretekel rok leta 1995.

Foto: FB - 400 evrov za Uršulo in 25 let čakanja na prvi ugriz