ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Mazejeva po četrtem mestu v slalomu znova pred Fenningerjevo

Deli na:
Mazejeva po četrtem mestu v slalomu znova pred Fenningerjevo

Foto: Reuters

Tina Maze je po četrtem mestu na slalomu na finalu svetovnega pokala v francoskem Meribelu prevzela vodstvo v skupnem seštevku. Avstrijka Anna Fenninger, ki je bila le 23. (+2,77), je ostala brez točk in tekmo pred koncem sezone zaostaja za Mazejevo za 18 točk. Američanka Mikaela Shiffrin je z zmago tretjič zapored osvojila mali kristalni globus.

Druga je bila vodilna po prvi vožnji Švedinja Frida Hansdotter (+0,05), tretja Slovakinja Veronika Velez Zuzulova (+0,40), Mazejeva pa je zaostala 47 stotink. V nedeljo je na programu še veleslalom, s katerim se bo sklenila letošnja sezona.

"Po dveh slalomih, ki mi nista šla, sem dobro nastopila. Zadnji slalomski trening smo res dobro opravili. Dokazala sem se na tej tekmi, dobro sem se odzvala po vseh težavah v zadnjem času. Zadnja tekma ni bila zabava, preveč stresa je bilo, da bi smučala le za zabavo. Potrebno pa bo napadati in se boriti tudi na zadnji tekmi sezone," je dejala Mazejeva po nastopu.

"Živčnost je prisotna, s tem se že nekaj časa ukvarjam, toda potrebno je ostati osredotočen. Prevzela sem sicer vodstvo, toda jutri se bo vse odločalo. Veleslalomskega treninga nisem opravila, toda sedaj, ko sem zdrava, se povsem drugače počutim. Upam, da bom jutri prikazala najboljši veleslalom v sezoni. Energije imam dovolj. Po vseh zdravstvenih težavah se počutim veliko bolje. Prav grozljivo pa je bilo prejšnji teden v Areju, ko sem bila bolna. Sedaj je to za mano," je dejala Korošica.

Mazejeva je bila na prvi progi, ki jo je postavil njen trener Valerio Ghirardi, četrta in je imela s tem zelo dobro izhodišče pred finalom. Fenningerjeva, ki je pred tem na specialnem slalomu zadnjič nastopila decembra 2011 in v tej disciplini nikoli ni bila višje od 19. mesta, je bila 22. po prvem nastopu. V toplem vremenu in na zmehčani progi je imela v drugem nastopu, ki ga je začela med prvimi, tako boljše pogoje, vendar je na koncu vseeno izgubila eno mesto ter ostala daleč od 15. mesta, ki na finalu kot zadnje še prinaša točke pokala.

Na drugi progi je pred nastopom Mazejeva vodila Čehinja Šarka Strachova, ki jo je Mazejeva na obeh vmesnih časih prehitela za 41 in 16 stotink. Posebej uspešna je bila v zadnjem delu in je Čehinjo ugnala za 46 stotink, ko je z visoko dvignjeno roko prišla v cilj. Mazejevo so prehitele le Velez Zuzulova, Hansdotterjeva in Shiffrinova.

"Prvi nastop je bil za Tino zelo težak. Glede na vse v zadnjem obdobju je bilo težko vse skupaj tempirati. V finalu je posebej uspešno nastopila v spodnjem delu in mislim, da ima dovolj energije. Mazejeva je veleslalomistka, kar sem povedal že leta 2007. Ekipa, ki je zelo dobra, verjame vanjo. Vedno sem prepričan v uspeh, drugače je sicer bolje, da sploh ne startaš," je pred zadnjo tekmo sezone menil Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Shiffrinova, olimpijska in svetovna slalomska prvakinja, je pri dvajsetih letih tretjič slavila s skupnem slalomskem seštevku pokala in se je izenačila s Hrvatico Janico Kostelić, več malih slalomskih kristalnih globusov pa so doslej osvojile le Švicarki Vreni Schneider (6) in Erika Hess (5) ter Avstrijka Marlies Schild (4). To je tudi tretji globus za ZDA med smučarkami v tej zimi, saj je Lindsey Vonn slavila v smuku in superveleslalomu.

"Frida Hansdotter je v tej sezoni zelo pritiskala in mi precej otežila delo, saj je zelo dobro smučala. Vesela sem, da mi jo je uspelo na koncu vendarle prehiteti. za ta uspeh pa sem morala danes tudi na drugi progi dati vse od sebe," je pojasnila Shiffrinova. Tina Maze je v slalomskem seštevku osvojila bron.