Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Manchester United in Ajax v finalu Evropske lige

Deli na:
Manchester United in Ajax v finalu Evropske lige

Foto: Profimedia

Angleški Manchester United in nizozemski Ajax sta finalista letošnje Uefine Evropske lige.

Nogometaši angleškega Manchester Uniteda so se uvrstili v veliki finale evropske lige, potem ko so se na današnji povratni polfinalni tekmi s špansko Celto iz Viga razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0). Prva tekma se je končala z zmago angleške ekipe z 1:0.

Zasedba iz Manchestra si je pot do Friends Arene v Solni, ki bo 24. maja gostila veliki finale evropske lige, tlakovala že pred tednom dni na Pirenejskem polotoku, ko je slavila z 1:0, na današnji povratni tekmi pa je na svojem Old Traffordu po igri brez leska in z zvrhano mero sreče potrdila svojo vozovnico za Skandinavijo. Manchester United se bo v finalu pomeril z nizozemskim Ajaxom iz Amsterdama, ki je v polfinalu izločil francoski Lyon s skupnim izidom 5:4.

Izbranci portugalskega trenerja na angleški klopi Joseja Mourinha so bili uvodoma v podrejenem položaju. Njihovi tekmeci iz Galicije so vršili strahovit pritisk, prvo priložnost so si priigrali že v četrti minuti, strel Iaga Aspasa pa je ubranil Sergio Romero. Gostitelji so se po desetih minutah igre otresli uvodnega napada gostov in povsem prevzeli nadzor na igrišču, v 17. minuti pa so tudi povedli. Po kombinirani akciji in natančnem predložku Marcusa Rashforda je po strelu z glavo zadel Belgijec Marouane Fellaini.

Celta iz Viga je po prejetem zadetku zaigrala še bolj tvegano in pustila še več odprtega prostora v svoji obrambi, Manchester United pa navzlic nekaterim obetavnim akcijam ni oplemenitil svojega vodstva do konca prvega polčasa. Nekaj (pol)priložnosti je imela tudi španska zasedba, najbolj obetavno priložnost pa je zapravila v 42. minuti, ko je Daniel Wass z glavo streljal mimo angleških vrat.

Uvod v drugi polčas je bil preslikava prvega, Španci so krenili silovito, a lepšo priložnost so si v 49. minuti priigrali Angleži, "bombo" Henrika Mkhitaryana pa je zaustavil gostujoči vratar Sergio Alvarez. Celta iz Viga je pokazala veliko želje po izenačujočem golu, blizu želenemu cilju je bila v 58. minuti, ko je švedski napadalec John Guidetti z 12 metrov streljal mimo vrat, šest minut kasneje pa bi ManU lahko povišal na 2:0, poskus Rashforda pa je ponovno zaustavil Alvarez.

Španci so v zadnjih dvajsetih minutah znova nevarno grozili, poskus Guidettija ni končal v mreži, v 85. minuti pa je po predložku z desne strani izenačujoči gol dosegel rezervist Facundo Roncaglia. Po golu je zavrela kri na igrišču, izključena sta bila Eric Bailly in Roncaglia, v živčni končnici in šestminutnem podaljšku pa ni prišlo do spremembe izida, čeravno bi v izdihljajih tekme Guidetti lahko postavil tekmo na glavo in dosegel zmagoviti gol, a je bil pred vrati Rdečih vragov silno nespreten.


Ajax čez Lyon

Nogometaši Olympique Lyona so na povratni polfinalni tekmi evropske lige doma premagali Ajax Amsterdam s 3:1 (2:1). Ker je na prvi tekmi s 4:1 slavil Ajax, se je s skupnim izidom 5:4 uvrstil v finale, ki bo 24. maja v predmestju Stockholma. V njem se bo pomeril z Manchester Unitedom.

Nekdanji štirikratni evropski klubski prvaki so si minulo sredo na Amsterdam Areni priigrali lepo prednost pred današnjim povratnim obračunom v Lyonu. Čeprav so si nogometaši Olympique Lyona pred svojimi navijači vsaj v uvodnih minutah zelo prizadevali, da bi z morebitnim golom tekmo še naredili negotovo, je že v 27. minuti Antonyja Lopesa premagal Kasper Dolberg, kar je francoski ekipi samo še otežilo delo. Lyon je sicer dosegel tri zadetke, si priigral še nekaj priložnosti za najmanj podaljšek, vendar so se z nekaj sreče Nizozemci ubranili in se s skupnim izidom 5:4 uvrstili v finale.

Domači nogometaši so v uvodnih desetih minutah sprožili tri strele proti vratarju gostov Andreju Onani, vendar so prvi do priložnosti za zadetek prišli varovanci trenerja Petra Bosza. V 14. minuti se je Amin Younes sam znašel pred Anthony Lopesom, žoga pa je zletela čez gol. Tudi po tej priložnosti so bili nevarnejši gostje, strel Hakima Ziyecha z leve strani pa je ubranil Lopes. Zato pa je bil španski vratar nemočen v 27. minuti. Younes je na levi strani lepo zaposlil Dolberga, ki je sam prišel pred domača vrata, "spodkopal" žogo in premagal nemočnega Lopesa. Za 19-letnega danskega napadalca je bil to šesti gol v evropski ligi, z njim pa je bil Ajax z eno nogo že v finalu.

Toda pred odhodom na odmor je v kazenskem prostoru gostov padel domači napadalec Alexandre Lacazette, poljski sodnik Szymon Marciniak se je nekoliko hitro odločil za enajstmetrovko, ki jo je izvedel kar Lacazette sam in izenačil izid. Že v sodnikovem dodatku pa je bil 25-letni Lacazette še enkrat na pravem mestu, ko je na drugi vratnici izkoristil lepo podajo Nabila Fekirja, ki mu je podal z desne strani.

Na krilih dveh zadetkov ob koncu prvega polčasa so nogometaši Lyona silovito pritisnili tudi na začetku drugega, pred gostujočimi vrati je bilo nekajkrat vroče, toda do nevarnejšega poskusa domačini niso prišli. Še najbližje bi mu lahko bili v 55. minuti, a je strel Maxwela Corneta z roba kazenskega prostora končal visoko nad gostujočimi vrati. V nadaljevanju tekme so gostje iz Amsterdama vzpostavili ravnotežje na igrišču, v 78. je Donny van de Beek zadel vratnico, tri minute pozneje pa sta domača rezervista, Maciej Rybus s podajo in Rachid Ghezzal z golom, poskrbela za dramatično končnico.

Ajax je tekmo končal z igralcem manj, ker je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Nick Viergever, domačini so si priigrali še nekaj priložnosti, da bi izvlekli vsaj podaljšek, vendar se mreža gostov ni več zatresla.