zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Machu Picchu bo po novem na dan lahko obiskalo le 675 ljudi

Deli na:
Machu Picchu bo po novem na dan lahko obiskalo le 675 ljudi

Machu Picchu - Foto: Profimedia

Po ponovnem odprtju v sklopu sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa bo število dnevnih obiskovalcev utrdbe Machu Picchu močno omejeno. Znano inkovsko utrdbo iz 15. stoletja nameravajo sicer po pisanju francoske tiskovne agencije AFP ponovno odpreti v juliju.

Utrdbo si bo zaradi potrebe po ohranjanju socialne distance in drugih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa dnevno lahko ogledalo le 675 obiskovalcev, kar bo po pisanju AFP le četrtina običajnega števila. Vodene skupine bodo lahko štele le po sedem obiskovalcev, slednji pa bodo morali nositi maske.

V Peruju so sicer trenutno še vedno zaprta letališča, zaprte so tudi številne trgovine. V državi so številne ukrepe za zaustavitev širjenja novega koronavirusa uvedli 16. marca. A kljub najzgodnejšim in tudi nekaterimi najstrožjim ukrepom v Latinski Ameriki je Peru z 225.000 okuženimi in 6500 mrtvimi glede na delež okužb in smrti na drugem mestu takoj za Brazilijo.


Vlada je sicer z željo po oživitvi turizma že maja tudi napovedala prost vstop v naravne rezervate in na arheološka najdišča, vključno z utrdbo Machu Picchu, za otroke, javne uslužbence in starejše. Perujski turisti bodo lahko spet leteli v juliju ali avgustu, kar pa še ni bila sprejeta odločitev o ponovnem odpiranju meja, ostaja nejasno, kdaj se bodo v državo vrnili tuji turisti. Pred pandemijo so sicer na utrdbi Machu Picchu dnevno našteli med 2000 do 3000 obiskovalcev, na vrhuncu sezone pa tudi po 5000.

Pandemija je po pisanju AFP močno prizadela turizem v državi. V mestu Cusco, starodavni prestolnici Inkov, ki leži 70 kilometrov od utrdbe Machu Picchu, je v turizmu zaposlenih 100.000 ljudi.

Machu Picchu, ki je za turistične oglede odprt od leta 1948, je bil za obiskovalce nazadnje zaprt leta 2010, ko je poplava poškodovala železniško progo do utrdbe. V času zaprtja zaradi pandemije je vlada tudi okrepila varnostne ukrepe, da bi preprečila tatvine arheoloških zakladov na najdišču, ki je vpisano na Unescov seznam svetovne dediščine.