GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Luka Modrić na sojenju Mamiću spremenil zgodbo

Deli na:
Luka Modrić na sojenju Mamiću spremenil zgodbo

Foto: Profimedia

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je Modrićevo pričanje lahko ključno pri odločitvi sodišča o morebitni odgovornosti Zdravka Mamića.

Hrvaški nogometni reprezentant in zvezdnik Reala iz Madrida Luka Modrić je včeraj na osiješkem sodišču pričal na sojenju nekdanjemu predsedniku hrvaške nogometne zveze in šefu nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću zaradi finančnih malverzacij in davčne utaje. Modrić je včeraj nekoliko spremenil zgodbo, ki jo je povedal tožilcem leta 2015.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da je Modrićevo pričanje lahko ključno pri odločitvi sodišča o morebitni odgovornosti Mamića, da je z bratom Zoranom Mamićem, nekdanjim glavnim direktorjem in članom uprave Dinama Damirjem Vrbanovićem in davkarjem Milanom Pernatom zagrebški klub oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov, da ni plačal davkov in drugih prispevkov v višini skoraj 1,6 milijona evrov ter da je preko "off-shore" podjetij od leta 2004 iz Dinama povlekel več kot deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Modrić je včeraj pričal približno dve uri, tožilstvo je predvsem zahtevalo naj pojasni podrobnosti o finančnem delu njegove pogodbe iz leta 2008, ko je iz Dinama odšel v Tottenham Hotspur iz Londona. Tožilstvo meni, da so ob tem Dinamo oškodovali za več kot deset milijonov evrov.

Hrvaški nogometni reprezentant je povedal, da je kot 14 letnik prispel v Dinamo, je bilo slišati v neposrednem predvajanju obravnave na regionalni televiziji N1. Takrat je ob navzočnosti staršev poleg zasebne pogodbe z Mamićem, s katero so uredili Mamićevo vlaganje v nogometni razvoj Modrića, podpisal tudi aneks o razdelitvi zaslužka od morebitnega prehoda v drugi nogometni klub.

Kot je dejal, je aneks predvideval, da bo dobil polovico zneska od prodaje, polovica pa bo pripadla Dinamu. Potrdil je, da je bila vrednost njegovega odhoda v Tottenham približno 21 milijonov evrov. Na vprašanje tožilstva, kako so razdelili denar, ki ga je nakazal londonski klub, je dejal, da je polovico pustil na svojem računu, drugo polovico pa je na zahtevo Zdravka Mamića izplačal na roke Zoranu Mamiću ali sinu Zdravka Mamića.



Tožilstvo je opozorilo 31-letnega Modrića, da je med preiskavo tožilcem v Zagrebu povedal, da je bil aneks pogodbe o razdelitvi denarja narejen, ko je že igral v Londonu leta 2008, medtem ko je datum na dokumentu iz leta 2004. "Nikoli tega nisem rekel," je zatrdil Modrić. Pojasnil je, da je med preiskavo mislil na aneks iz zasebne pogodbe, ki sta ju podpisala z Mamićem ko je postal polnoleten in ne na pogodbo o transferju, ki jo je imel z Dinamom.

Modrić je podpisal prvo zasebno pogodbo z Mamićem kot 14-letnik, drugo pa, ko je postal polnoleten leta 2004. Obakrat sta podpisala tudi aneksa pogodbe o podelitvi denarja. Posebej pa je podpisal tudi profesionalno pogodbo z Dinamom, ki je tudi vsebovala aneks o razdelitvi denarja. S prvo profesionalno pogodbo je imel zagotovljenih 132.000 evrov letne plače, je povedal. Na vrsto vprašanj je odgovoril, da se "ne spomni", kaj se je zgodilo.

Hrvaški zvezdnik je še dejal, da je bil v zagrebškemu klubu osem let. Krajši čas je kot posojeni igralec nastopal za Široki Brijeg v BiH in Inter iz Zaprešića na Hrvaškem. Od leta 2012 je v Realu iz Madrida.

Zdravko Mamić je bil zadovoljen po pričevanju Modrića, tega ni skrival pred novinarji. Meni, da je Modrić govoril resnico, ne vidi nič spornega v tem, da je denar od transferja v Tottenham nakazal "na roke".

Za danes je napovedano pričevanje še enega hrvaškega reprezentanta, vodje obrambe Liverpoola, 27-letnega Dejana Lovrena.