stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Lovca na zaklade, ki naj bi našla nacistični vlak z zlatom, v absurdnih težavah

Deli na:
Lovca na zaklade, ki naj bi našla nacistični vlak z zlatom, v absurdnih težavah

Foto: Reuters

Lovca na zaklade, ki trdita, da sta na Poljskem našla izgubljeni nacistični vlak z zlatom, sta se zaradi svojega domnevnega odkritja znašla v težavah. Poljski zavod za varstvo kulturne dediščine ju je namreč prijavil tožilstvu, ker nista pridobila ustreznih dovoljenj za uporabo detektorja kovine na dotičnem območju.

Rudarsko območje okoli Walbrzycha v Spodnji Šleziji, kjer naj bi se nahajal vlak, je prepredeno s podzemnimi predori. Novica o odkritju vlaka, na katerem naj bi bilo zlato, ki so ga nakradli nacisti, je sprožila pravo iskalno mrzlico. Govorice o skritem nacističnem zakladu so sicer krožile vse od konca druge svetovne vojne.

Direktorica poljskega zavoda za varstvo kulturne dediščine Barbara Nowak-Obelinda je izrazila upanje, da bo njena prijava odvrnila morebitne posnemovalce. "Nočemo imeti vala lovcev na zaklade, ki se ne zmenijo za pravila," je dejala po poročanju časnika Gazeta Wyborcza.

Piotr Koper in Andreas Richter sta minuli teden objavila dodatne radarske posnetke svojega odkritja, ki pa so pri strokovnjakih naleteli na dvom.

Na prizorišču na železniški progi med Walbrzychom in Wroclawom, kjer naj bi bil vlak, trenutno odstranjujejo podrast, vojska pa bo nato teren preiskala z zemeljskim radarjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.